WONEN

Van kerk naar nieuwe woningen in een oud jasje in 230 werkdagen

In de Bonifatiuskerk komen meerdere woningen
In de Bonifatiuskerk komen meerdere woningen © Dennis Koorevaar
De Bonifatiuskerk in Dordrecht deed tot 1974 daadwerkelijk dienst als kerk, werd daarna gebruikt als poppodium en krijgt binnenkort weer een andere functie. Over een aantal weken worden namelijk zes huizen opgeleverd die in de kerk gevestigd zijn. Mét originele elementen uit de negentiende eeuw.
De stukadoors zetten momenteel de laatste puntjes op de i. “We zitten dan ook in de fase tegen de oplevering aan”, vertelt projectleider Jordy Keij van BIK Bouw tegen RTV Dordrecht. “Vervolgens hoeven we alleen nog maar te sauzen en kunnen we eind maart, begin april opleveren.” Onder meer door corona en de oorlog in Oekraïne heeft de verbouwing vertraging opgelopen. Maar de uitdaging om de Bonifatiuskerk om te toveren tot woningen is na 230 werkbaren dagen dan eindelijk gelukt.
“Gelukkig was hier het sloopwerk al gedaan”, zegt Jordy. "Maar het was zeker een uitdaging om een kerk te verbouwen naar woningen. We hebben een scan van het gebouw gemaakt en vanuit daar begin je met het uitwerken van de woningen. We zijn begonnen met heien en hebben de woningen in hout opgetrokken."
Iedere woning heeft drie verdiepingen: beneden zit een werkruimte, op de eerste verdieping bevinden zich de slaapkamers en badkamer en op de derde etage is de woonkamer en de keuken. "Die indeling is tot stand gekomen in verband met de lichtinval op de bovenste etage. Op de onderste twee etages is het erg donker en mensen zullen dan al snel met het licht aan moeten zitten."
Een woning in de Bonifatiuskerk
Een woning in de Bonifatiuskerk © Dennis Koorevaar

De lijdensweg van Jezus

Een groot deel van de originele elementen van de kerk is in stand gehouden. Zo staan de oude pilaren nog in het zicht en kun je de beeltenissen van de lijdensweg van Jezus voor een deel nog zien. "We hebben die in de woningen wel weggewerkt, maar een aantal bewoners hebben toegezegd die weer tevoorschijn te halen." Ook zie je overal het oude plafond: "omdat het een monument is mogen we daar niets aan doen."
Dit is niet het laatste bijzondere project waar Keij en zijn team mee aan de slag gaan. Momenteel wordt ook al gewerkt aan een oude kerk op Heijplaat, die gerenoveerd moet worden na een brand. "Ook daar kan straks gewoond worden", zegt Keij daarover.
Een deel van de lijdensweg van Jezus
Een deel van de lijdensweg van Jezus © Dennis Koorevaar
De Sint Bonifatiuskerk is een voormalige Rooms-katholieke Waterstaatskerk. Het gebouw kwam in 1974 leeg te staan. De meeste mensen kennen het als de plek waar tussen 1979 en 2013 poppodium Bibelot was gevestigd. Nadat Bibelot was verhuisd naar het Energiegebouw kwam de kerk vrij.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.