AGRESSIE

Supporters belagen lesauto na duel Ajax-Feyenoord: 'Ik zat te trillen op mijn stoel'

De lesauto wordt belaagd door een menigte supporters
De lesauto wordt belaagd door een menigte supporters © MediaTV/Privéfoto
De zege van Feyenoord op Ajax is gisteren niet voor iedereen in een feestje geëindigd. Op de Olympiaweg, vlak bij De Kuip, beleven rijinstructrice Judith en haar leerling bange momenten als ze vast komen te zitten in de menigte. Tientallen supporters slaan en spugen op de lesauto. "Mijn leerling was bang dat de ruiten het zouden begeven."
Het is zondagmiddag, rond 17:30 uur. Judith* en haar pupil zijn onderweg naar Rotterdam-Charlois. De rijles voor de 30-jarige leerling zit er bijna op. En voor Judith betekent dat ook: einde werkdag.
Lesauto belaagd door supporters van Feyenoord
Dat Feyenoord eerder die middag in een zinderend duel over Ajax is heen gewalst, is haar niet ontgaan. En Judith weet ook wat voetbal in de stad teweeg kan brengen. "Als Feyenoord thuis speelt, geef ik nooit rijles", zegt ze. "Want dan is er in het verkeer geen doorkomen aan. Maar deze wedstrijd was in Amsterdam. Dus ik dacht: dat levert op Zuid geen problemen op."
Het tegendeel blijkt waar. Het stadsdeel onder de Maas is vrijwel direct na de wedstrijd een magneet voor feestvierende supporters. Met spandoeken, fakkels en vuurwerk trekken ze naar De Kuip. Het legioen wil de spelersbus die uit de hoofdstad komt warm onthalen.
De supporters wachten op de komst van de spelersbus van Feyenoord
De supporters wachten op de komst van de spelersbus van Feyenoord © MediaTV
De witte Audi van Judith – met de leerling achter het stuur – laveert eerst nog moeiteloos door de menigte. "De mensen deden gewoon een stapje opzij."
Maar dan, op de Olympiaweg, gaat het mis. Een groep Feyenoordfans – getooid met een groot zwart spandoek met witte, Gotische letters – peinst er niet over om aan de kant te gaan. En dat niet alleen. "Ze trapten tegen de wagen, sloegen en spuugden erop", zegt Judith. "Ik heb geen idee waarom. Want wij deden niks. We wilden alleen maar passeren. Mijn leerling wist totaal niet meer wat hij moest doen. Hij was bang dat de ruiten het niet zouden houden. 'Laat mij maar', zei ik. En toen heb ik vanaf de instructeursstoel de rem en het gaspedaal bediend."
Die agressie, ik kan er met mijn hoofd niet bij. Het was toch feest?
Judith
De Audi van Judith kan bijna geen kant meer op. "Want achter ons stonden ook nog auto's. Ik moest dus wel vooruit om weg te komen en ben noodgedwongen met de auto tegen de supporters gaan duwen. Dat was eng. Ik was bang dat ik echt iemand zou beschadigen. Maar ja, wat moest ik anders? Als ik stil zou blijven staan, zouden ze de wagen misschien wel omgooien."
Het lukt Judith uiteindelijk om weg te komen en haar leerling veilig thuis af te zetten. "Ik was eerst nog heel cool", zegt ze. "Maar toen het allemaal voorbij was, zat ik te trillen op mijn stoel. Ook nu, een dag later, ben ik nog in shock. Die agressie, ik kan er met mijn hoofd niet bij. Het was toch feest? Waarom moet je ons dan zo de stuipen op het lijf jagen?"
De Audi is gehavend uit de strijd gekomen, heeft ze gezien. "Er zitten krassen op en het bord bovenop het dak is kapot. Ik heb contact gehad met de politie en verteld dat ik beelden heb van de belaging. 'Hier kunnen we wel wat mee', kreeg ik te horen. Dus ga ik aangifte doen."
De maandag is Judiths vaste vrije dag. "Dat komt nu heel goed uit", verzucht ze ."Kan ik een beetje bijkomen van de schrik."
* Judith is niet de echte naam van de rijinstructrice. Die is wel bekend bij de redactie.