WONEN

Wonen en werken op stand in deze vijf nieuwe Rotterdamse torens

Verschillende woon- en werktorens staan gepland in het centrum van Rotterdam
Verschillende woon- en werktorens staan gepland in het centrum van Rotterdam © Rijnmond
Er wordt volop gebouwd in Rotterdam. In de binnenstad en op de Kop van Zuid verrijzen de komende jaren meerdere woon- en werktorens. Heel snel zullen ze de krapte op de woningmarkt niet wegnemen, de eerste verhuiswagens staan niet voor 2026 voor de deur. Voor (toekomstige) Rotterdammers met een krappe beurs is in de torens geen plaats, want de huren en koopprijzen vallen in het hoger- en middensegment. Maar Rotterdam doet wél weer zijn naam eer aan, als hoogbouwstad.

Sax: Luchtbrug verbindt twee woontorens op de Kop van Zuid

De Sax, gezien vanaf het nog aan te leggen Rijnhavenpark
De Sax, gezien vanaf het nog aan te leggen Rijnhavenpark © MVRDV
Naast het nieuwe Luxortheater op de Wilhelminapier - nu nog parkeerplaats - wordt een opmerkelijk woongebouw neergezet, de Sax. Dit complex bestaat uit twee woontorens die op grote hoogte met elkaar verbonden zijn door een luchtbrug. Daardoor lijkt het alsof er een gat in het gebouw zit. In het verbindende gebouw komen ruime, zwevende appartementen. De Sax levert flink wat woningen op: 912 koop- en huurappartementen. Verder zijn er daktuinen en gezamenlijke woonruimtes in het gebouw gepland. Ontwerper is het Rotterdamse bureau MVRDV, bekend van de Markthal en het Depot van Museum Boijmans van Beuningen. Het is nog onbekend wanneer de bouw precies start.

Rotta Nova: Wonen op het grasveldje naast de Markthal

Rotta Nova komt naast de Markthal, waar nu een grasveld ligt
Rotta Nova komt naast de Markthal, waar nu een grasveld ligt © NEOO / Hulstkamp Christie's makelaars
Er is veel protest geweest tegen de komst van Rotta Nova. Niet zozeer vanwege het ontwerp, maar vanwege de plek. Het grasveldje naast de Markthal wordt bij mooi weer massaal gebruikt door het publiek om te chillen. De bouw is al meerdere keren uitgesteld en staat nu voor medio 2024 gepland. Eind 2026 is de toren naar verwachting klaar. Het gebouw levert naast 259 woningen, retail en horeca in de plint.
Het woonaanbod varieert van kleine studio’s van 50 m2 tot appartementen van 160 m2. Het gaat om een mix van huur- en koopwoningen. De trapgevels en binnentuinen geven het een speels uiterlijk. Rotta Nova is ontworpen door Frits van Dongen die ook voor de Seattle Boston op de Wilhelminapier tekende.

Bankgebouw wordt woontoren op Blaak

Blaak 333
Blaak 333 © Kraaijvanger Architects
Op ‘Blaak 333’ waar de Rabobank decennia lang kantoor hield, komt een nieuw woongebouw te staan met 312 huurappartementen. De bouw start eind maart met de sloop van het oude bankgebouw, dat sinds vijf jaar leeg staat. Architect Kraaijvanger tekent voor dit robuuste en vrij vierkante gebouw met een hoogte van 70 meter.
Het zal nog even duren voordat de eerste bewoners hun appartementen kunnen betrekken. De oplevering staat gepland in het derde kwartaal van 2026. Naast de 312 huurappartementen is er in de plint ruimte voor onder meer horeca.

Baan Toren: huren op stand in hartje stad

Baan Tower (de rechter hoge toren) in het Baankwartier
Baan Tower (de rechter hoge toren) in het Baankwartier © Red-company / Powerhouse Company
Voor de Baan Toren in het centrum vlakbij de Witte de Withstraat gaat in mei de eerste paal de grond in. Deze slanke toren wordt 158 meter hoog en krijgt 472 huurwoningen. Hij komt te staan naast twee andere torens, de Cool Toren en Downtown, waarvan de eerste al is opgeleverd en de laatste nog moet worden gebouwd. Het bijzondere van de Baan Toren is dat hij over de Hoornbrekersstraat wordt heen gebouwd, waardoor een overkapping ontstaat. In de top van de toren komen vier lagen met penthouses. In de entree van de toren is een bistro gepland. Verder komt er een fietsenstalling voor duizend fietsen. Powerhouse Company is verantwoordelijk voor het ontwerp. Dat ontwerpbureau is bekend van de Floating office in de Rijnhaven en gaat de Centrale Bibliotheek aan de Binnenrotte verbouwen.
Baan Toren (links) vanuit het noordwesten
Baan Toren (links) vanuit het noordwesten © Red-company / Powerhouse Company

Modernist: wonen en werken tegenover CS

Modernist (linker blokken) gezien vanaf het plein van Rotterdam Centraal
Modernist (linker blokken) gezien vanaf het plein van Rotterdam Centraal © MVRDV
MVRDV is de bedenker van de Modernist, een groot woon- en kantorencomplex bij het Centraal station dat uit drie verschillende torens bestaat. Hierin worden 369 woningen ondergebracht. De woontorens meten 125 en 70 meter. Ruim 12 duizend vierkante meters zijn ingeruimd voor kantoren, die worden gebouwd op de eerste vier lagen van het complex. De naam van het gebouw verwijst naar modernistische architectuur van Le Corbusier en Mies van der Rohe waarop het gebouw is geïnspireerd. Het is nog niet precies bekend wanneer de eerste bewoners er in kunnen, maar het lijkt onwaarschijnlijk dit vóór 2027 zal zijn.
In Rotterdam ligt de prijsgrens van het hoger segment op 1.075 euro per maand als het om een huurwoning gaat. Een koopwoning valt in het hoger segment vanaf 355.000 euro.