FEYENOORD

Unanieme lof voor Feyenoord na overwinning Klassieker: 'Alleen Feyenoord heeft recht op landstitel'

Arne Slot tijdens Ajax-Feyenoord
Arne Slot tijdens Ajax-Feyenoord © Patrick Goosen/Orange Pictures
Een mokerslag. Een enorme dreun. Koppenmakers komen superlatieven tekort. Feyenoord deelde zondagmiddag in de Klassieker tegen Ajax een forse klap uit in de strijd om het landskampioenschap, en dat nog wel in de Johan Cruijff ArenA. 'Waar in Rotterdam het aftellen is begonnen, kunnen ze bij Ajax starten met het wonden likken als onttroond kampioen'.
De vaderlandse sportpers is unaniem in de lof voor Feyenoord en zijn coach Arne Slot. Afgelopen donderdag gaf de ploeg in de eigen Kuip een galavoorstelling met Shakthar Donetsk als schlemielige figurant. De Oekraïense ploeg werd met 7-1 vernederd.
Met de 2-3 overwinning van zondag wordt een topweek bekroond. Feyenoord zet een grote stap richting de landstitel en daarmee kwalificatie voor de financieel aantrekkelijke Champions League.
Het team van trainer Arne Slot maakt ook nog kans op het winnen van de beker. Op 5 april is Ajax in De Kuip de tegenstander in de halve finale, de derde Klassieker in dit seizoen.
Dat Feyenoord op drie fronten nog meestrijdt om de prijzen is niet gek voor een elftal dat vorig seizoen nog in de finale stond van de Conference League, maar daarna nagenoeg alle topspelers zag vertrekken. Slot kon weer van voor af aan beginnen met een compleet nieuw team.

'Slot bouwt aan een meesterwerk'

"De Amsterdammers hebben ogenschijnlijk van alles méér: geld, prijzen, individuele kwaliteit en praatjes. Maar je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te snappen dat bij koploper Feyenoord het verschil boven alles door de trainer wordt gemaakt. Bij een club die financieel en bestuurlijk met plakband aan elkaar hangt, bouwt Slot aan een meesterwerk dat ongekend is in de geschiedenis van Feyenoord", jubelt voetbalverslaggever Sjoerd Mossou in zijn column in het AD.
Zo werd de spelersbus zondag onthaald bij trainingscomplex 1908
Feyenoord-legende Willem van Hanegem in dezelfde krant: "Ik genoot van Orkun Kökçü, die na afloop zijn hart liet spreken en zei dat hij zich had gestoord aan de praatjes in Amsterdam. Dat mag hij toch zeggen? Kijk, die grote bek hoort bij Ajax. En vaak maken ze het ook waar. Maar als dat niet zo is, dan mogen tegenstanders dat best zeggen."

'Dit gaat Feyenoord nooit meer weggeven'

"Ze dachten dat een reeks van zeven wedstrijden winnen daadwerkelijk een teken was dat ze weer heel goed waren. Nee, dit gaat Feyenoord natuurlijk nooit meer weggeven", aldus De Kromme in zijn wekelijke column.
NRC is vol lof over de kwaliteit van de wedstrijd.
"Het stelde geen seconde teleur, zondagmiddag in een opgewonden, zinderende Arena. Dan weer uitzinnig, dan weer zuchtend uit onvrede. Strijdend voor ieder beetje ruimte, meter voor meter, man tegen man. Dan weer een tackle hier, dan een bodycheck daar. Afgewisseld met technische hoogstandjes, fraaie passes. Dit alles in een intensiteit die je zelden ziet op de Nederlandse velden. Een Klassieker zoals Ajax-Feyenoord bedoeld is."

'Feyenoord-suporters lopen weg met Luts'

De Volkskrant zoomt in op matchwinner Lutsharel Geertruida. "Na de massaal bezochte laatste training voor de Klassieker kwam Geertruida het veld op met een Feyenoord-shirt met achterop zijn naam en daaronder ‘2025’. Het was zijn eigen non-verbale manier om duidelijk te maken dat hij zijn contract tot 2025 had verlengd."
"Feyenoord-supporters lopen weg met ‘Luts’. Hij is de personificatie van clubslogan ‘geen woorden maar daden’ en kreeg een eigen lied", schrijft de Amsterdamse krant.
Willem Vissers juicht in diezelfde krant over Feyenoord en Slot: "Voetballend Nederland is hard toe aan Feyenoord als landskampioen. Fris, groen, onbevangen voetbal. Een elftal dat kracht uitstraalt, zin om te voetballen, om aan te vallen en tegenstanders af te jagen."
"Een elftal met positivisme en saamhorigheid. Een boodschapper van echt Nederlands voetbal, met een trainer, Arne Slot, die een soort samensmelting is van Michels, Van Gaal en Ten Hag. Qua tactiek, flair en zelfvertrouwen."

'Hoewel niemand zich bij Ajax gewonnen wenst te geven, is het allemaal tegen beter weten in'

Chef Voetbal Valentijn Driessen van De Telegraaf meent dat er maar een ploeg recht heeft op de landstitel.
“Niet alleen vanwege de resultaten, maar tevens vanwege de positieve offensieve Hollandse spelopvatting en simpel omdat Feyenoord onder trainer Arne Slot het beste voetbal van Nederland speelt. Hoewel niemand zich bij Ajax gewonnen wenst te geven, is het allemaal tegen beter weten in.”
Arne Slot, de tovenaar, de vakman. De bouwer van een meesterwerk. De beste trainer van Nederland. Oud-bondscoach en voormalig succestrainer van PSV Guus Hiddink kan dat bij de NOS alleen maar beamen.
"Wat hij doet bij Feyenoord verdient alle lof. Het zou goed kunnen dat hij na Erik ten Hag de volgende is die internationaal doorbreekt. Hij is gewoon een hele goede coach. Punt."
Blije Slot na 'historische zege' in De Klassieker tegen Ajax over pole position voor titel voor Feyenoord: 'Kan ik niet ontkennen'