LOKAAL

Einde dreigt voor tweedehands boekwinkel aan de Nieuwe Binnenweg

Boek met een Doel
Boek met een Doel © OPEN Rotterdam
Een van de weinige tweedehands boekwinkels in Rotterdam is dringend op zoek naar nieuwe ruimte. Easy Repro aan de Nieuwe Binnenweg, waar Boek met een Doel inpandig zit, verhuist binnenkort en de tweedehands boekwinkel kan niet mee vanwege ruimtegebrek. Als er voor eind mei geen nieuwe locatie is gevonden, dreigt het doek voor de winkel te vallen. "We hopen dat iemand ons uit de brand helpt", zegt vrijwilliger Kitty van 't Veer tegen OPEN Rotterdam.
De boeken die in de winkel te koop zijn, worden gedoneerd door particulieren. "Die krijgen we allemaal gratis en daar zijn we erg dankbaar voor", zegt Van 't Veer tegen OPEN Rotterdam. "Zij geven de boeken ook met het idee dat ze een tweede leven krijgen, én dat de opbrengst naar het goede doel gaat." De klant kiest bij aankoop van een boek een specifiek goed doel waar de opbrengst heen gaat. Dat zijn grote, internationale organisaties zoals War Child, maar ook lokale doelen zoals Hospice de Waterlelie. Geld voor een hoge huur heeft de boekwinkel niet.
“Het liefst vinden we een andere ruimte aan de Nieuwe Binnenweg”, vertelt vrijwilliger Kitty van ‘t Veer. "Iedereen kent ons hier. We hopen dat iemand ons uit de brand helpt, of dat we bij een andere winkel binnen mogen staan. We vinden het belangrijk dat we mooie boeken kunnen aanbieden voor mensen met geen grote beurs. Ook is hier een team van enthousiaste vrijwilligers werkzaam en is dit een zinvolle dagbesteding." Voor eind mei moet Boek met een Doel een nieuwe locatie hebben. Of dat gaat lukken? “We hebben zeker hoop voor de toekomst”, zegt Kitty. “Ons hele netwerk is hiermee bezig.”
De vaste klanten leven mee met de winkel. “Er komen hier heel veel leuke mensen”, vindt vrijwilliger Sarah Princen. “Het is echt een community." Eén van hen is Gert-Jan Vincent. "Het is iedere keer weer spannend wat er is binnengekomen. Je kunt wel zeggen dat ik hier in ieder geval één keer per week even langskom. Soms zitten er echt pareltjes tussen, die je hier niet verwacht."
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.