VERDRINKING

Ouddorpse Reddingsbrigade opgetrommeld om mee te zoeken naar verdronken vrouw: 'Een unieke situatie'

Aan de operatie kwam zelfs een helikopter te pas
Aan de operatie kwam zelfs een helikopter te pas © Ouddorpse Reddingsbrigade
Normaal gesproken is er op een zaterdag in maart niemand te vinden in reddingspost Het Flaauwe werk van de Ouddorpse Reddingsbrigade. Maar als strandcoördinator Herman Nieuwenhuis afgelopen zaterdagavond persoonlijk door de hulpdiensten wordt gealarmeerd dat er een vrouw vermist is op het strand, begint hij meteen op afstand te coördineren. "We hebben meteen vrijwilligers gevonden die met twee voertuigen naar het strand zijn gegaan om de hulpdiensten te ondersteunen."
Het verhaal begint eerder die dag. Een 19-jarige Poolse vrouw bezoekt met een Italiaanse vriendin het strand. Daar drinken de dames volgens de politie alcohol en vervolgens valt de Italiaanse in slaap. Wanneer zij later op de avond wakker wordt, is haar vriendin nergens meer te bekennen. Vanaf dat moment gaan de alarmbellen af.
De reddingsbrigade, politie, brandweer, kustwacht en de KNRM, allemaal worden ze opgetrommeld om naar de vrouw te zoeken. Er worden strandvoertuigen, een drone en zelfs een helikopter ingezet. Er komt ook een camera aan te pas waarmee lichaamswarmte gedetecteerd kan worden. Allemaal nodig, legt Herman uit. "Met gewone auto's kom je het strand niet op. Daarnaast is het een enorm stuk strand van meer dan 20 kilometer, dus je moet zo gericht mogelijk kunnen zoeken."
De vermissing is om meerdere redenen urgent. "Op het strand is geen verlichting, dus daar wordt het 's avonds pikkedonker. Daarnaast was het op dat moment laag water. Je kunt dan het ene moment langs een stuk rijden dat het andere moment onder water staat, én je kunt vastlopen. Dat zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden." Om alle hulpdiensten goed op elkaar af te kunnen stemmen, wordt de reddingspost ingericht als centrale communicatiepost voor de hulpdiensten.
Uiteindelijk mag de zoektocht niet baten. Een man vindt de Poolse vrouw aan de waterlijn van het strand. "Wij zijn op dat moment nog opgeroepen om te assisteren bij het reanimeren", vertelt Herman. De vrouw wordt per helikopter overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum, maar overlijdt daar later.

De zee is elke dag anders

Volgens Herman is het een 'unieke situatie' dat de Reddingsbrigade in maart wordt gevraagd om te assisteren. "Maar de lijntjes zijn zo kort hier, dus ik snap dat wij zijn meegevraagd. Het was een urgente vermissing, en wij bestaan uit vrijwilligers die van het eiland komen. We kunnen er dus snel bij zijn." Daarnaast is het in maart natuurlijk ongebruikelijk dat mensen een duik nemen in de Noordzee. "De watertemperatuur is koud, dus je koelt snel af. Als dat gebeurt, kunnen je spieren verkrampen. De watersporters die nu het water op gaan, dragen niet voor niets een wetsuit."
Maar weer of geen weer, zomer of lente: wat Herman betreft is de zee altijd gevaarlijk. "In de zomermaanden doen we aan preventieve voorlichting over de gevaren van de zee en de factoren waar je rekening mee moet houden. De zee is elke dag anders en wij peilen dat dan ook weer elke dag. Waar het de ene keer rustig is, kan de volgende keer flinke stroming staan."
De post van de Reddingsbrigade van Ouddorp is in de wintermaanden normaal gesproken gesloten. De post wordt alleen in de zomermaanden zeven dagen per week bemand, en van april tot juni alleen in de weekenden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl