GEVANGENIS

'Abdel Karim T. doodde zijn huisgenoot en vorige week in de gevangenis ook zijn celgenoot'

Politieonderzoek aan de Jan Ligthartstraat (links) PI Krimpen (rechts)
Politieonderzoek aan de Jan Ligthartstraat (links) PI Krimpen (rechts) © JBMedia/archief
Een 24-jarige gevangene werd vorige week woensdag dood gevonden in zijn cel in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel. Zijn 29-jarige celgenoot was op dat moment in de cel en werd meteen aangehouden. Inmiddels verdenkt justitie de celgenoot van moord, dan wel doodslag.
De 29-jarige celgenoot is volgens de Telegraaf Abdel Karim T. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging, omdat hij zijn huisgenoot Majid had gedood. De 53-jarige Majid werd op 19 augustus 2021 levenloos gevonden in de woning waar hij samen met Abdel Karim T. en nog een man woonde.
Nadat T. binnen Majid had doodgestoken, heeft hij op de galerij nog geprobeerd ook zijn andere huisgenoot te doden. Daar stak de politie een stokje voor, maar Majid lag al dood in een plas bloed binnen. T. had hem in eerste instantie geprobeerd te laten stikken in een plastic tas.
T. was op dat moment 28. Hij mocht tijdelijk bij Majid aan de Jan Ligthartstraat in Rotterdam wonen, omdat hij zijn eigen huis uit moest vanwege een ruzie met zijn vrouw, schrijft de Telegraaf.

The Punisher

Volgens de krant stelde Abdel Karim T. zich bij het eerste politieverhoor voor als The Punisher. Dat betekent 'de straffer' en is ook de naam van een Netflix-serie, over een man die het heft in eigen handen neemt. Hij bekende toen ook meteen dat hij Majid had gedood, maar later trok hij de bekentenis weer in en zei dat hij een psychose had. "Ik heb vaak series gekeken, misschien heb ik dat gewoon geroepen", zei hij. De rechtbank vond dat er voldoende bewijs was dat T. Majid had gedood.
Het is nooit duidelijk geworden waarom T. zijn oudere huisgenoot doodstak. T. had een drugsverslaving en heeft een psychotische stoornis.

Tien jaar

Van de rechter kreeg T. tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Die tien jaar moest hij in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel uitzitten. Nog geen paar maanden later, vorige week woensdag, werd zijn 24-jarige celgenoot dood aangetroffen in de doucheruimte van de cel. Justitie verdenkt Abdel Karim T. van moord danwel doodslag. De vraag daarbij is hoe opzettelijk de dood was en of het van tevoren was uitgedacht.
Het is nog onduidelijk wat zich vorige week precies heeft afgespeeld in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel. Politie en justitie willen daar niets over zeggen. Wel dat justitie nu denkt dat Abdel Karim T. na zijn huisgenoot nu ook zijn celgenoot om het leven bracht.
De PI (penitentiaire inrichting) Krimpen aan den IJssel doet zelf ook onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren.