WONEN

Zo hoog moet de nieuwste wolkenkrabber van Rotterdam worden (en in 2028 is-ie af)

Impressie van toekomstige project RISE aan het Hofplein
Impressie van toekomstige project RISE aan het Hofplein © RED Company
Nog maar eventjes kan de Zalmhaventoren zich de allerhoogste wolkenkrabber van Rotterdam noemen, want een nieuw 'skyscraper' is in aantocht. Aan het Hofplein moet een toren van maar liefst 275 meter verrijzen. Projectontwikkelaar Red Company begint waarschijnlijk over twee jaar met bouwen. In 2028 moeten de eerste bewoners hun intrek nemen.
“Wow huge.” en “Dat is wel retehoog.” Als je voorbijgangers op het Hofplein de eerste impressies laat zien, slaan de meesten steil achterover. De toren die het Rotterdamse record van allerhoogste wolkenkrabber moet breken, is zo hoog dat-ie niet op de plaatjes past. “Wel grappig dat-ie uit het beeld steekt”, merkt een bijdehante Rotterdammer op.

Duizelingwekkend hoog

“Het wordt een mooie toevoeging aan het fantastische repertoire van hoogbouw in Rotterdam” zegt Nanne de Ru. Hij is de architect en projectontwikkelaar van het project RISE. Ruim honderd jaar geleden was het Witte Huis aan de Oude Haven met 42 meter de eerste wolkenkrabber van Rotterdam. Volgens de architect zal de toren aan het Hofplein niet de laatste recordbreker zijn.
De architect moet ook even nadenken hoe hoog zijn eigen gebouw in verdiepingen wordt. “Een stuk of tachtig zal dat zijn”, is zijn schatting. Niet iedereen moet eraan denken om zo hoog te wonen. “Ik vind hoogbouw echt heel mooi, maar ik zou er zelf niet in durven wonen want ik heb hoogtevrees”, griezelt een tienermeisje. Die hoogbouw moet je ook niet door de hele stad bouwen. Een beetje geclusterd, is haar advies.
Impressie nieuwe skyline van Rotterdam
Impressie nieuwe skyline van Rotterdam © RED Company
Impressie van toekomstige project RISE aan het Hofplein
Impressie van toekomstige project RISE aan het Hofplein © RED Company
Met trots vertelt de architect dat het in meerdere opzichten een ‘duurzaam’ gebouw wordt. Niet alleen omdat het gebouw zo goed als energieneutraal wordt met zonnepanelen in de gevel en voor een deel opgetrokken wordt uit gerecycled beton. Maar ook omdat er ruim 1450 woningen in hartje Rotterdam bijkomen. Dat is volgens de architect en projectontwikkelaar best een prestatie.
“Meer woningen is sowieso goed, en beter de lucht in dan nog meer grond gebruiken”, reageert de 25-jarige Pien. Haar leeftijdsgenoot Lisa is het daar mee eens. “Van mij hoeft Rotterdam niet zo ellendig hoog, maar als er meer appartementen door komen dan ben ik er wel blij mee.”

Hofplein wordt groen park

Het Hofplein is nu een druk verkeersplein waar voetbalsupporters graag een duik in de Hofpleinvijver nemen na het behalen van een kampioenschap. De fontein blijft, maar het autoverkeer moet een stuk minder worden en wordt straks langs de gebouwen geleid. In het midden komt dan meer plek voor groen, bomen en banken. “Meer groen, dat vind ik in ieder geval positief”, zegt Rotterdammer Reyndert.
Voor de komst van de allerhoogste woontoren moeten twee kantoorpanden en een sociale huurflat gesloopt worden. Dat is een keerzijde, geeft de architect toe. “Dat is een heel vervelend bericht voor de bewoners van de Pompenburgflat. We proberen dat zo netjes mogelijk te doen en we gaan ervoor zorgen dat alle bewoners kunnen terugkeren voor dezelfde huur.” Hij benadrukt dat het aantal sociale huurwoningen stijgt van 226 naar rond de 300.
Het huidige Hofplein met twee kantoorgebouwen en sociale huurflat die gesloopt gaan worden
Het huidige Hofplein met twee kantoorgebouwen en sociale huurflat die gesloopt gaan worden © Rijnmond

Bouwen voor de happy few?

De Ru is het er niet mee eens dat hij bouwt voor de happy few. Wel is het zo dat je die nodig hebt om sociaal en betaalbaar te financieren. Van de drie torens en de 1450 woningen wordt straks 20 procent sociaal, 30 procent betaalbaar en 50 procent vrije sector. Deze afspraak is met de gemeente Rotterdam gemaakt en het aandeel sociale en betaalbare huurwoningen ligt al hoger dan in het recente verleden. Uit onderzoek naar de woningbehoefte in Rotterdam blijkt dat de grootste vraag is naar huurwoningen rond de 1.000 euro en koopwoningen van 3,5 ton. “Ook van de woningen in de vrije sector zullen er straks een heleboel goed te betalen zijn”, benadrukt De Ru.
Binnenkort wordt de bouwvergunning bij de gemeente Rotterdam ingediend en naar verwachting kan de bouw binnen twee jaar van start gaan – ook als bewoners van de sociale huurflat de sloop nog zouden willen aanvechten. Van de inflatie, stijgende kosten, slinkende portemonnee of stikstof verwacht de architect en projectontwikkelaar weinig tegenslag. “Afgelopen zomer waren de bouwkosten heel erg hoog, maar we zien die inmiddels alweer dalen en spreken aannemers die er zin in hebben. Dus daar kijken we positief tegenaan. Bovendien er is hoge woningnood in Nederland én Rotterdam. Dus we moeten echt gaan bouwen.”
De drie woontorens zullen in fases worden gebouwd. De verwachting is dat in 2028 de toren van 275 meter in gebruik kan worden genomen. “Zo snel al? Ik ben heel benieuwd”, zegt de 25-jarige Rotterdamse Lisa.
Architect en projectontwikkelaar Nanne de Ru
Architect en projectontwikkelaar Nanne de Ru © Rijnmond