BRANDSTICHTING

Verwarde bewoner sticht brand in eigen woning in Rotterdam-West: 'Ik ga dood, brand!'

Bij daglicht is de schade goed te zien
Bij daglicht is de schade goed te zien © MediaTV
Een verwarde man heeft aan het begin van de nacht brand gesticht in zijn eigen portiekflat aan de Professor Poelslaan, op de grens van Rotterdam en Schiedam. In de uren daarvoor gooit de man huisraad naar beneden, slaat ruiten in en bedreigt de politie. Hij kan uiteindelijk uit zijn brandende woning worden gehaald, en is naar het ziekenhuis gebracht omdat hij teveel rook had ingeademd. Zes woningen zijn door bluswaterschade voorlopig niet bewoonbaar.
"Het begon aan het begin van de avond", vertelt een buurvrouw. "We hoorden dat ruiten werden ingeslagen en hebben toen de politie gebeld." Daarna is het een paar uur rustig, maar iets na middernacht krijgt de politie opnieuw een overlastmelding over de bewoner.
Brand in een portiekwoning aan de Professor Poelslaan in Rotterdam-West
Brand in een portiekwoning aan de Professor Poelslaan in Rotterdam-West © MediaTV
"De man uitte allerlei bedreigingen. De politie bleef op afstand, want telkens als ze dichterbij kwamen, gooide hij iets naar beneden", zegt de buurvrouw. "Hij hing aan zijn balkon alsof hij wilde springen."

'Ik ga dood, brand!'

Op een gegeven moment hoort ze de man roepen: 'Ik ga dood, brand!' Dat is voor haar het sein om uit haar woning te vertrekken. "Ik dacht: ik pak m'n jas en tas en ga naar buiten." Ze heeft nog nooit zoiets meegemaakt en is bang.
De politie trommelt de brandweer én een arrestatieteam op. De brandweer neemt een team mee dat gespecialiseerd is in het omgaan met verwarde en agressieve mensen.
Het lukt uiteindelijk om de man met een hoogwerker uit zijn huis te krijgen, maar ondertussen woedt er al een flinke brand. De brandweer schaalt bij het begin van het bluswerk daarom flink op.
Met een hoogwerker probeerde de brandweer dichter bij de vuurhaard te komen
Met een hoogwerker probeerde de brandweer dichter bij de vuurhaard te komen © MediaTV
Halverwege de nacht slaat het vuur over naar het dak. De brandweer gebruikt de hoogwerker om delen daarvan open te maken, om zo dichter bij de brandhaard te kunnen komen.
Zo'n twintig omwonenden worden voor de zekerheid uit hun huizen gehaald en kunnen terecht in een nabijgelegen gebouw.
Rond 06:00 uur is het vuur onder controle en kan het nablussen beginnen.
Zes woningen zijn voorlopig niet bewoonbaar omdat ze door het blussen teveel waterschade hebben opgelopen.

'De lampen staan vol met water'

"De plafonds liggen eruit en het water loopt overal langs. De lampen staan vol met water", zegt een terneergeslagen buurman. Hij heeft snel wat spullen bij elkaar gegrist en draagt die bij zich in twee plastic tasjes. Hij kan voorlopig niet terug.
De schade aan haar woning valt volgens de buurvrouw mee. Er is wat schade op de bovenverdieping, maar toch kan zij niet naar huis, net als de overige bewoners van het portiek. Ze gaat naar een hotel.
Niet alleen voor haar, maar ook voor de bewoners van de overige vijf woningen is tijdelijke opvang geregeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl