CULTUUR

Deze vrouwen abseilen al dansend van de Laurenskerk

Natasja Bode en Suzanne de Bekker abseilen al dansend van de Laurenskerk
Natasja Bode en Suzanne de Bekker abseilen al dansend van de Laurenskerk © OPEN Rotterdam
Hoogtevrees moet je niet hebben, als danser in de bijzondere voorstelling 'Dans naar de Hemel'. Danseressen Suzanne de Bekker en Natasja Bode abseilden afgelopen weekend tijdens de voorstelling al dansend maar liefst 65 meter af, van de Rotterdamse Laurenskerk. Onder toeziend oog van een bewonderend publiek.
"Ik vind nog steeds sommige hoogtes wel eng", geeft Suzanne de Bekker toe aan OPEN Rotterdam. "Maar niet als ik aan een lijn vastzit. Zodra ik mijn harnas aan heb, vind ik alles leuk", zegt de danseres. "Vooral over het randje heen gaan, op een nieuwe locatie, blijft spannend", voegt Natasja Bode toe. "Maar de veiligheid staat sowieso altijd voorop."
Tim Halussy is als zogeheten 'rigger' verantwoordelijk voor de touwen waar de vrouwen aan hangen. Hij zorgt ervoor dat de dansers vastzitten en veilig naar beneden kunnen. “Ik check altijd alles drie keer”, vertelt hij. “Voor mijn eigen verantwoordelijkheidsgevoel, maar zeker voor hun veiligheid. “Maar inmiddels doe ik het al zo lang, het gaat bijna automatisch.”
Deze verticale dansvoorstelling maakt onderdeel uit van de Erfgoedparade, een reizend feest op allerlei unieke erfgoedlocaties. De Laurenskerk was er daar dus één van en de komende weken zijn onder meer kerken in Zwolle en Nijmegen aan de beurt. Maar voordat een optreden van Dans aan de Hemel uitgevoerd kan worden, wordt de veiligheid eerst gecontroleerd. “We gaan altijd met de organisatie naar de locaties toe, om te kijken of het mogelijk is", legt De Bekker uit. "Er zijn dus ook wel een aantal kerken afgevallen."

Orgel

Naast De Bekker en Bode maken ook twee freerunners onderdeel uit van de voorstelling. Componisten Janne Kosmos en Silva Westera zijn verantwoordelijk voor de muziek. Ze gebruiken daarvoor het kerkorgel en een elektronisch orgel, die live worden bespeeld. “Het is heel bijzonder om de elektronische muziek te combineren met het orgel, want dat is eigenlijk een soort grote, ouderwetse synthesizer", zegt Kosmos daarover. Hij komt zelf ook uit Rotterdam. “De stad is een inspiratie voor mij; ik gebruik bijvoorbeeld veel scheepshoorns.
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl