nieuws

Zeker tien ogen beschadigd tijdens jaarwisseling

In de Nieuwjaarsnacht zijn bij het Oogziekenhuis in Rotterdam acht vuurwerkslachtoffers met oogletsel binnengebracht. Artsen zagen in totaal tien beschadigde ogen. De verwondingen zijn net zo erg als tijdens voorgaande jaarwisselingen, zegt oogarts Tjeerd de Faber.
Zeker zes mensen hebben voor de rest van hun leven schade. Dat betekent dat ze minder kunnen zien, blind worden of misschien een oog kwijtraken.

Omstander

Drie van de acht slachtoffers staken niet zelf vuurwerk af, maar waren omstander. Zij droegen geen vuurwerkbril toen het misging met veelal legaal sier- en knalvuurwerk. De jongste patiënt is 15 jaar.
De kans dat het aantal gewonden oploopt is volgens het Oogziekenhuis groot, omdat er nog slachtoffers uit andere delen van het land binnen kunnen komen.
In het Oogziekenhuis zijn maandag drie operaties uitgevoerd om oogletsel te herstellen. Of de ogen ook echt gerepareerd kunnen worden, moet nog blijken.
"De prognose weet je pas na één of twee weken. Dan kun je zien of je het echt nog kan herstellen", vertelt De Faber, die zijn twintigste nieuwjaarsdienst draaide in het ziekenhuis.

Vuurwerkverbod

Het is de tiende keer dat oogartsen het aantal oogletsels bijhouden tijdens Oud en Nieuw. Vorig jaar raakten negentien mensen blind aan één oog. Bij vijf mensen moest het oog helemaal worden verwijderd.
Het Oogziekenhuis is vanwege het aantal vuurwerkslachtoffers groot voorstander van een vuurwerkverbod voor consumenten. "Dit is een jaarlijks terugkerende ramp", stelt De Faber.
"Mijn hele carrière wijd ik aan het verbeteren van het zicht van mensen. Soms zijn meerdere operaties nodig om de patiënt een paar procent meer gezichtsvermogen te geven. Maar door één klap van een stuk vuurwerk, kan een oog in één keer blind worden. Dat kan niet de bedoeling van een feestje zijn!", aldus de oogarts.
Volgens De Faber zit er wel beweging in het vuurwerkdebat. "Tien jaar geleden was ik een roepende in de woestijn of die zeiksnor uit Rotterdam."
"Voor heel veel mensen hoeft dat consumentenvuurwerk niet meer als daar een mooie vuurwerkshow tegenover staat. Het is een van de mooiste dingen die je ogen kunnen zien, maar het moet niet het laatste zijn wat je ziet."

Brandwonden

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kwamen dertien patiënten binnen tijdens de jaarwisseling. Negen van hen hadden brandwonden opgelopen. Ze waren niet zo ernstig gewond dat ze in het brandwondencentrum moesten worden opgenomen.
Volgens het ziekenhuis was het letsel niet minder erg dan vorig jaar en was het aantal patiënten niet groter. Het ziekenhuis spreekt daarom van een relatief rustige jaarwisseling.