JUSTITIE

Twee Rotterdamse vrouwen vervolgd voor opruiing en bedreiging leraar Emmauscollege vanwege spotprent

Het Emmauscollege in Rotterdam-Oosterflank
Het Emmauscollege in Rotterdam-Oosterflank © Rijnmond
Justitie brengt twee Rotterdamse vrouwen voor de rechter op beschuldiging van opruiing. De twee van 21 en 22 spelen een rol in de bedreiging van het Emmauscollege in Rotterdam-Oosterflank en een docent van die school, ruim twee jaar geleden. Het OM zegt dat de vrouwen een schikking weigeren, vandaar nu de vervolging.
Op het prikbord in het klaslokaal van de docent hangt al vijf jaar een bekroonde spotprent van cartoonist Joep Bertrams. Daarop is een onthoofde man te zien die zijn tong uitsteekt naar een jihadist met een bebloed zwaard. De onthoofde man draagt een t-shirt van het Franse satirische blad Charlie Hebdo.
In januari 2015 pleegden twee moslimfundamentalistische broers namens Al Qaida in Parijs een aanslag op Charlie Hebdo. Ze schieten op de redactie twaalf medewerkers dood. Betrams tekent in de dagen na de aanslag de gewraakte cartoon en wint er de Inktspotprijs voor beste politieke cartoon mee.
De tekening op het schoolprikbord wordt in november 2020 gefotografeerd en gepost op een groot Instagram-account, met begeleidend afkeurend commentaar. Het Emmauscollege en de leerkracht worden daarna zó ernstig bedreigd, dat de docent enige tijd moet onderduiken.

Samuel Paty

Het moment waarop dat gebeurt, is pikant. Twee weken daarvoor heeft een moslimextremist de Franse leraar Samuel Paty onthoofd. Tijdens een les over vrijheid van meningsuiting toont de docent maatschappelijke vorming spotprenten van de profeet Mohammed.
De vader van een van de leerlingen maakt daar op Facebook melding van en er worden opruiende filmpjes over Paty geplaatst. Een moslimterrorist doodt Paty ruim een week later in de buurt van zijn school, in een voorstad van Parijs.
Op het Emmauscollege wordt de dood van Paty herdacht. De vlag van de school hangt halfstok en er wordt een minuut stilte in acht genomen. De rector houdt een toespraak, zo reconstrueert de NRC de gebeurtenissen achteraf.

'Godslastering'

Aan het einde van de herdenkingsdag loopt het volgens de krant uit de hand. Een aantal islamitische meisjes eist dat de cartoon van Bertram wordt weggehaald van het schoolprikbord. De docent maakt zich volgens hen schuldig aan godslastering. Na een verhitte discussie gebeurt dat ook, maar op social media gaat de rel door.
In de maanden daarna arresteert de Rotterdamse politie in totaal negen personen voor opruiing en bedreiging van de docent en school. Het gaat om twee vrouwen en zeven mannen, destijds tussen de 13 en 24 jaar oud.
De twee Rotterdamse vrouwen die nu voor de rechter komen, hebben volgens justitie een eerder aangeboden schikking geweigerd.