LHBTQI

Homo's mogen tóch een krans leggen bij dodenherdenking in Nieuwe-Tonge, Oranjevereniging trekt zich terug

Kransen leggen tijdens dodenherdenking
Kransen leggen tijdens dodenherdenking © Pixabay
De gemeente Goeree-Overflakkee organiseert dit jaar de dodenherdenking in Nieuwe-Tonge. De Oranjevereniging treedt terug na ophef over een krans die Gay op Flakkee wilde leggen. De stichting was niet welkom, omdat het dorp daar nog 'niet klaar voor zou zijn'.
Gay op Flakkee legt al jarenlang een krans bij de dodenherdenking in de grootste gemeente van het eiland: Middelharnis. Dit jaar wilde de vereniging dat ook in Nieuwe-Tonge doen. Maar de Oranjevereniging van het gelovige dorp stemde daar niet mee in.
De afwijzing leverde veel verontwaardigde reacties op. "Liever gereformeerden pleasen dan vrijheid omarmen waarvoor zo keihard gestreden is", schreef iemand op Facebook onder een verhaal van Gay op Flakkee over de situatie. "En dat in wat we een moderne tijd noemen. Gátver...", reageerde een ander. Op Twitter vroeg journalist Lammert de Bruin zich af op de Duitse bezetter nog in het dorp was. En ook cabaretier Richard Groenendijk – geboren op het eiland – mengde zich in de discussie. Op Instagram liet hij weten dat hij zich 'de ogen uit de kop' schaamde.
Vanwege alle ophef besloot Oranjevereniging Ring van Oranje om niet langer op te treden als organisator. "We betreuren zeer hoe alles verlopen is en bieden onze excuses aan aan een ieder die zich hierin gekwetst voelt. Dit is nooit de bedoeling geweest", schrijft de vereniging deemoedig op Facebook.

Stortvloed aan positieve reacties

Als nieuwe organisator van de herdenking benadrukt de gemeente Goeree-Overflakkee in een verklaring het belang van een gezamenlijke herdenking. "Met elkaar, niemand uitgezonderd of uitgesloten. Stichting Gay op Flakkee is daarbij uiteraard van harte welkom om een krans of een bloemstuk te leggen. Daarmee wordt ook bewust een groep slachtoffers herdacht waar lang over gezwegen is: de vervolgde homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog."
Voorzitter Sam Fish van Stichting Gay op Flakkee reageert verheugd. En zij niet alleen. "Ik heb een stortvloed aan positieve reacties gekregen", zegt ze. "Wij zullen op 4 mei keurig gekleed een mooi bosje bloemen neerleggen. Het is echt niet zo dat we met dragqueens en vlaggen naar de herdenking gaan. We willen enkel aandacht vragen voor een stukje geschiedenis. Als het gaat over slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog denken veel mensen aan joden en misschien aan zigeuners of gehandicapten. Vaak wordt vergeten dat er ook veel homoseksuelen zijn afgevoerd."

Klein, hardnekkig clubje

Dat haar stichting aanvankelijk geweigerd werd bij de kranslegging heeft te maken met de grote invloed van een 'klein, hardnekkig clubje' op het eiland, stelt Fish. "Het is zeker niet zo dat heel Goeree-Overflakkee niks van homo's moet hebben. Maar de mensen die er geen probleem mee hebben, hoor je over het algemeen niet."
Fish is journalist en werkt voor het christelijke Eilanden Nieuws. Acht jaar geleden maakte ze voor het huis-aan-huisblad een interview met een homoseksueel stel. Tot afgrijzen van een aantal adverteerders. Het krantenverhaal leidde zelfs tot de intrekking van reclames. Daarna ging de hoofdredacteur van Eilanden Nieuws diep door het stof. In een volgende editie bood hij zijn excuses aan. Ook dat leidde toen tot een golf van verontwaardiging.
De gemeente Goeree-Overflakkee stelt in haar verklaring dat de jongste commotie over de kranslegging 'heel verdrietig' is en 'alleen maar verliezers' kent. Hoe de herdenking in Nieuwe-Tonge er precies uit zal gaan zien, is nog niet duidelijk. Daarover worden de komende tijd gesprekken gevoerd.
Stichting Gay op Flakkee twijfelt intussen over de kranslegging. "We willen niet dat er opnieuw reuring ontstaat", zegt Sam Fish. "Met allemaal cameraploegen die op 4 mei in Nieuwe-Tonge komen registreren hoe wij bloemen leggen. Dus misschien doen we het een jaartje later. Als het stof helemaal is neergedaald. Maar hoe dan ook: we zijn blij dat we in elk geval wel welkom zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl