VERGETEN VERHALEN

Duidelijkheid over 453 slachtoffers van Vergeten Bombardement, nog 6 vermisten

Bominslagen in Bospolder-Tussendijken op 31 maart 1943
Bominslagen in Bospolder-Tussendijken op 31 maart 1943 © NARA/USA,Jac. Baart
Marcel Bedeaux is geboren op 13 februari 1943. Hij is een babytje van anderhalve maand oud als hij omkomt bij het bombardement van 31 maart 1943. Marcel woont dan aan de Mathenesserweg. Hij is de jongste van 453 dodelijke slachtoffers. De 91-jarige Maria Taat uit de Jan Kobellstraat is de oudste.
Van één gezin komen zeven leden om. Het gaat om de familie van huisarts Jan Vader. Ze wonen aan de Schiedamseweg 304, dokter Vader heeft daar ook zijn praktijk. Hij, zijn vrouw Ans en hun vijf kinderen worden gedood als een voltreffer het pand raakt. Ook de dienstbode van het gezin en meerdere patiënten van dokter Vader in wachtkamer komen om.
Het gezin Vader (ca 1940)
Het gezin Vader (ca 1940) © Privéfoto
Het zijn slachtoffers in de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken die tachtig jaar geleden deels verwoest wordt door Amerikaanse bommen. Het Vergeten Bombardement heet het in de volksmond, het wordt ook wel een vergissingsbombardement genoemd. Want de woonwijk is niet het doel van de bommenwerpers.
Dat is de werf van Wilton-Fijenoord in Schiedam. Maar het gaat dus goed mis en dat kost mensenlevens in Rotterdam en Schiedam. Een recente nieuwe poging om de namenlijst van slachtoffers zo compleet mogelijk te krijgen en de slachtoffers een gezicht te geven, heeft veel informatie opgeleverd.
Slachtoffers van het Vergeten Bombardement in Rotterdam-West op 31 maart 1943
Slachtoffers van het Vergeten Bombardement in Rotterdam-West op 31 maart 1943 © Stichting Voorouder/Privéfoto's
De slachtoffers op de foto hierboven: (bovenste rij vlnr) Jan Voormolen, Theodorus Beekmans, Maria de Lange, familie Vader, Jan van Ettekoven; (onderste rij vlnr) Popke de Jong, Willemina de Haan, Antonius Waals, Cornelis Kooij en Catharina Bouwman, baby Agatha Ouwehand en moeder Helena van den Boogaart
Onderzoekers van de Stichting Voorouder hebben de handen ineen geslagen met onder anderen historicus Jac. Baart en met het Stadsarchief Rotterdam. Ook is begin dit jaar de hulp van het publiek ingeroepen. "We hebben uitgebreide en persoonlijke verhalen ontvangen van nabestaanden", vertelt Walt Schulze van de Stichting Voorouder. "Ook kregen we foto's en aanvullende informatie, waardoor van meerdere mensen definitief het slachtofferschap kon worden vastgesteld."
Daarnaast heeft de stichting ook vragen gekregen. "Met onze gegevens hebben we nabestaanden kunnen informeren over bijvoorbeeld hoe hun familieleden zijn gevonden en waar ze begraven liggen", zegt Schulze. Maar er zijn ook vragen waarop het antwoord niet makkelijk te geven is. Bij de Stichting Voorouder zijn zes namen binnen gekomen van mogelijke slachtoffers van het Vergeten Bombardement.

Vraagtekens

"Zes namen van mensen die vermist zijn", vertelt Schulze. "Van mensen van wie niks is teruggevonden, van wie we tot op heden niets hebben kunnen vinden. Hun overlijden is dus ook niet aangegeven bij de gemeente destijds." De onderzoekers van Stichting Voorouder gaan met de namen van de vermisten aan de slag: "Een speld in een hooiberg, maar we hopen toch informatie te vinden."
Bijvoorbeeld doordat mensen de namen van de slachtoffers herkennen en informatie hebben. De namen van de vermisten van wie niets bekend is, zijn: Joanna Barendregt (1910), Sijgje Barendregt (1904) en Joanna Eijgel (1879). Zij hebben alle drie als laatste adres Taanderstraat 141. Ook van Johan Jonker (1895) uit de Van Duijlstraat is niets bekend, net als van Jacobus van 't Hoff (1923) uit de Van Duijlstraat en Carolus van Leeuwen (1923) uit de Van der Hilstdwarsstraat.
Het monument ter nagedachtenis aan het Vergeten Bombardement in Park 1943
Het monument ter nagedachtenis aan het Vergeten Bombardement in Park 1943 © Rijnmond
De lijst met 453 slachtoffers is te vinden op de website van de Stichting Voorouder. Het zijn niet alleen namen, maar van de slachtoffers is ook onder meer geboorteplaats, laatst bekende adres en beroep opgenomen. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk dat er 239 vrouwen zijn omgekomen en 214 mannen. Het meest voorkomende beroep onder de slachtoffers is huisvrouw, 101 van de 239 gedode vrouwen waren huisvrouw. Er kwamen 49 scholieren om. Andere veel voorkomende beroepen onder de slachtoffers zijn dienstbode (34) en kantoorbediende (18).
De Stichting Voorouder houdt de namenlijst actief bij. Als meer bekend wordt over mogelijke slachtoffers, wordt de lijst bijgewerkt. Het aantal van 453 is dus niet definitief.
De Schiedamseweg na het bombardement van 31 maart 1943
De Schiedamseweg na het bombardement van 31 maart 1943 © Stadsarchief Rotterdam
Het Vergeten Bombardement wordt op vrijdag 31 maart aanstaande herdacht in Park 1943 in de wijk Bospolder-Tussendijken. Die dag wordt ook het herinneringsboek gepresenteerd dat Verhalenhuis Belvedère maakt met de Werkgroep Herdenking Vergeten Bombardement. Naast verhalen van overlevenden en nabestaanden, is ook de volledige namenlijst van 453 slachtoffers in het boek opgenomen.