nieuws

Kades afgezet vanwege verwacht hoogwater

Niet parkeren op kades bij hoogwater
Niet parkeren op kades bij hoogwater
De eerste storm van dit jaar is in aantocht en en dus worden er verschillende kades in de regio afgezet. De combinatie van stormachtig weer en springtij zorgen voor extra hoogwater.
Met name Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam kunnen woensdag met ondergelopen kades te maken krijgen. De kans bestaat dat de Maeslantkering bij Hoek van Holland dicht gaat. Dat gebeurt bij een waterstand van 2,60 meter boven NAP.
Normaal gesproken moet het waterpeil tot 3 meter boven NAP stijgen om de kering te sluiten. Maar omdat deze zeven jaar lang niet in een storm getest is, heeft Rijkswaterstaat deze hoogte verlaagd.
De Zeeuwse Oosterscheldekering wordt zeer waarschijnlijk wel gesloten. De kering gaat dicht als het water 3 meter boven het NAP komt, de verwachtingen zijn dat het water daar stijgt tot 3,05 meter boven het NAP.
Verkeersleider Rolph meldt op Twitter dat de Algerakering bij Krimpen aan den IJssel woensdagochtend naar verwachting rond 11:30 uur gesloten wordt.

Afzettingen


Rotterdam plaatst afzettingen op de kades van het Noordereiland, op de Maasboulevard, bij de Esch, op de Wilhelminakade, bij de Kreeksehaven, Zuiddiepje in Oud IJsselmonde, langs de Piet Smitkade en het Boterdiep in de omgeving van het Feyenoordstadion.
Mensen mogen hun auto komende tijd niet langs de kades parkeren. Auto's worden als het nodig is weggesleept door de gemeente, zodat auto's niet in de Maas verdwijnen.
Het Hoofdplein en de Voorhaven in Schiedam zijn sinds maandag afgesloten met slagbomen.

Zandzakken


Er worden voorlopig geen zandzakken uitgedeeld, zegt de gemeente Rotterdam. Waarschijnlijk komt het water niet zo hoog als eerder werd voorspeld. Woensdagmorgen wordt de situatie nog een keer bekeken.
Wie wil weten tot hoe ver het water stijgt, kan een speciale kaart van de gemeente Rotterdam in de gaten houden.

Noordwaard


In Dordrecht worden er voorlopig alleen achter de schermen voorbereidingen getroffen. Verschillende kades zullen daar wel onderlopen, maar zo lang het water niet boven 2,20 meter NAP komt, hoeven er geen vloedschotten en zandzakken te worden ingezet. Vooralsnog blijft het waterpeil daar net onder.
Aan de overkant van de Oude Maas plaatst de gemeente Zwijndrecht dinsdagmiddag waarschuwingsborden en hekken. Het water zal waarschijnlijk over onder andere het Veerplein lopen, maar er is bij een waterstand lager dan 2,20 meter boven NAP geen reden voor extra maatregelen.
Mogelijk zal de daarvoor aangelegde polder de Noordwaard donderdag voor het eerst onderlopen. Als het water in de Nieuwe-Merwede tussen Dordrecht en Werkendam tot 2 meter boven NAP stijgt, loopt de Noordwaard onder. Hierdoor kan het teveel aan water in de rivier sneller afgevoerd worden naar zee.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl