CRIMINALITEIT

Tienduizenden havenwerkers binnenkort extra gescreend op drugsverleden

Zoektocht naar de twee uithalers
Zoektocht naar de twee uithalers © JBMedia
Personeel van Rotterdamse havenbedrijven dat vanwege het werk een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig heeft, wordt binnenkort extra gescreend op drugscriminaliteit. Om deze speciale Haven-VOG te krijgen, mag je geen crimineel verleden hebben in de drugshandel. De Haven-VOG is straks verplicht voor iedereen met een functie of rol die interessant kan zijn voor drugscriminelen.
Denk daarbij aan vrachtwagenchauffeurs die containers halen en brengen naar de Rotterdamse haven, of mensen met een toegangspas voor een containerterminal. Het extra doorlichten van dit soort werknemers door screeningsautoriteit Dienst Justis is niet eenmalig; het is de bedoeling dat dit met een zekere regelmaat gebeurt.

Tienduizenden werknemers

"De pilot is nu net gestart in Rotterdam en de verwachting is dat tienduizenden medewerkers hiervoor in aanmerking komen", zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in dagblad Trouw.
Vrijwel dagelijks worden bij de containerterminals in de Rotterdamse haven drugsuithalers gesnapt, mensen die in opdracht van drugscriminelen de handelswaar uit zeecontainers proberen te halen. De vaak jonge uithalers krijgen daarbij volgens justitie in Rotterdam bijna altijd hulp van binnenuit. Betrapte uithalers kunnen een jaar gevangenisstraf krijgen.
Burgemeester Aboutaleb kondigde eind vorig jaar de proef met de Haven-VOG aan. In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij dat een belangrijk doel van het experiment is te onderzoeken welke gevolgen de invoering ervan zijn voor het bedrijfsleven en de Dienst Justis.
Directeur Bas Janssen van havenwerkgeversvereniging Deltalinqs zegt in Trouw dat de huidige VOG ontoereikend is. "Met een speciale VOG kun je dieper kijken naar de achtergrond van medewerkers met een vitale functie in de haven en dat ook periodiek doen."

Screening door AIVD

De Haven-VOG is niet het enige instrument in de strijd tegen de drugscriminaliteit en corruptie in de haven.
De Rotterdamse gemeenteraad verzocht in de zomer van 2021 het stadsbestuur te onderzoeken of de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD mensen met een vertrouwensfunctie of voor criminelen interessante rol in de haven mag screenen. Dat gebeurt nu ook bij bepaalde werknemers van luchthaven Schiphol en kerncentrales.
In de haven gaat het bijvoorbeeld om planners op een containerterminal. Deze mensen weten waar specifieke containers op het terrein staan, en kunnen deze verplaatsen.
Dat onderzoek van onder meer het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Dienst Justis, de AIVD en de gemeente Rotterdam loopt nog.