ZIEKTE

Rotterdamse politierechercheur Michèle (50) voor wie collega's massaal geld inzamelden verliest strijd tegen kanker

In 2016 kreeg Michèle borstkanker. In 2021 bleek ze uitzaaiingen te hebben. Op 14 maart is ze overleden.
In 2016 kreeg Michèle borstkanker. In 2021 bleek ze uitzaaiingen te hebben. Op 14 maart is ze overleden. © Privéfoto
Michèle van Dijk is overleden aan de gevolgen van kanker. De 50-jarige Rotterdamse rechercheur was uitbehandeld, maar ze startte een crowdfunding voor behandeling in het buitenland. Collega's uit het korps organiseerden een roeimarathon, benefietconcerten en andere acties om het benodigde geld bijeen te brengen. Onder politie-escorte wordt het lichaam van MIchèle woensdag naar het Limburgse Heerlen gebracht, waar vanmiddag haar uitvaart is.
Ze is strijdbaar als Rijnmond haar begin januari spreekt over haar crowdfundingsactie. Ze heeft in het Belgische Gent net een aantal chemokuren gehad die veel energie hebben gekost, maar wel aan lijken te slaan. Haar leverwaardes gaan omlaag, een goed teken.
Ze beseft heel goed dat genezing nog ver weg is, als dat überhaupt al mogelijk is. "Op een gegeven moment kent de kanker het middel en kan deze zo slim worden om om de medicatie heen te werken."

Hopeloos

In 2016 krijgt Michèle borstkanker. Die lijkt in eerste instantie verdwenen te zijn, maar in 2021 komt de gevreesde ziekte in alle hevigheid terug. De dokter vindt uitzaaiingen in haar longen, botten en lever. Haar wereld stort in; haar verdriet kent geen grenzen. De situatie ziet er hopeloos uit.
Een collega pept haar op en daagt haar uit het verdriet opzij te zetten, en te vechten en hoop te houden. Proberen te overleven. Ze wordt al behandeld in Gent, maar ze wil graag een behandeling in Duitsland ondergaan.
Daarvoor is 90 duizend euro nodig. Geld dat Michèle niet heeft, en daarom bijeen moet worden gebracht met een crowdfundingactie. Na drie maanden is er al 45 duizend euro opgehaald.

'Ik word gedragen'

Collega's van het Rotterdamse politiekorps gaan helemaal los. Ze organiseren een roeimarathon, houden inleveracties voor statiegeldflessen, zetten in restaurants fooienpotten neer. In de Breepleinkerk in Rotterdam-Feijenoord is medio januari een benefietconcert voor de doodzieke rechercheur. "Ik word gedragen", zegt Michèle over alle steun die ze krijgt van haar collega's.
Het droevige nieuws komt begin deze week. Michèle van Dijk heeft de zware strijd verloren. De familie laat weten dat de Rotterdamse op 14 maart is overleden.
"Tot op haar einde heeft Michèle kracht ondervonden van alle hulp, steun en donaties. Het heeft haar in haar gevecht gesterkt en heeft haar strijd verzacht", schrijft de familie op haar crowdfundpagina.
Er is ruim 52 duizend euro ingezameld. Een groot deel daarvan zal worden gedoneerd aan onderzoek naar borstkanker, precies zoals Michèle wilde.