VOGELGRIEP

Havenbedrijf Rotterdam slaat alarm om vogelgriep

Een medewerkster van de Zwanengroep Zuid-Holland heeft aan de oevers van het Haringvliet een dode vogel gevonden
Een medewerkster van de Zwanengroep Zuid-Holland heeft aan de oevers van het Haringvliet een dode vogel gevonden © Zwanengroep Zuid-Holland
In de Rotterdamse haven is een ernstige vorm van vogelgriep opgedoken. Bij meeuwen en andere kustbroedvogels is de zeer besmettelijke en schadelijke virusvariant H5N1 aangetroffen. Besmette vogels overleven de ziekte vrijwel niet en kunnen plotseling doodgaan.
Dode vogels moeten zo snel als mogelijk worden geruimd om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Het virus kan overspringen op andere dieren zoals ratten en vossen als die hun tanden zetten in een besmet vogelkadaver. Vogelgriep bij mensen komt bijna niet voor.

Niet met blote handen aanraken

Het Rotterdamse havenbedrijf is verantwoordelijk voor het laten weghalen van dode vogels in de openbare ruimte. Havenbedrijven zijn verantwoordelijk voor het ruimen van dode dieren op hun eigen terrein.
Het havenbedrijf vraagt mensen die een dode vogel zien, een foto te maken van het dier, en die samen met de exacte vindplek naar het havenbedrijf te sturen.
Dode vogels mogen niet met blote handen worden aangeraakt. Organisaties als de Dierenambulance en de Dierenbescherming kunnen de kadavers verantwoord ruimen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een handleiding gemaakt hoe de dode vogels het best weggehaald kunnen worden.
Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee, maar ook voorkomt bij wilde vogelsoorten. Trekvogels dragen het virus vaak bij zich, en kunnen ook nieuwe varianten van vogelgriep het land binnenbrengen. Vogels worden na infectie snel ziek, vaak al binnen enkele uren tot een paar dagen. In het begin zijn de dieren traag en maken ze geen geluid meer. Daarna verergeren de klachten: ademhalingsproblemen, diarree, blindheid en plotselinge sterfte. Vogelgriep komt bij mensen amper voor. Mensen die ziek worden, hebben overwegend milde klachten. Bron: RIVM

Hardnekkige epidemie

Europa wordt al een tijdje geteisterd door een hardnekkige en ernstige vogelgriep-epidemie. Vorig jaar raakten veel meer vogelsoorten besmet dan in de jaren daarvoor. Nieuw is dat ook vogels ziek worden die het hele jaar in Nederland zijn. Daarvoor waren vooral trekvogels ziek.
Vorig jaar stierven ook veel meer dieren dan in het verleden. Niet alleen zijn tientallen pluimveebedrijven geruimd nadat daar het vogelgriepvirus opdook, maar de sterfte onder wilde vogels is ook veel hoger dan normaal.
In het Haringvliet was het vorig jaar alle hens aan dek. Dagelijks werden vele honderden dode vogels uit het water gevist, zo vertelde Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland een half jaar geleden aan Rijnmond. De populatie werd getroffen door een dodelijke mix van vogelgriep, blauwalg en botulisme.
De Zwanengroep heeft ook meer dan duizend dieren naar de vogelopvang gebracht. Medewerkers daar lieten de doodzieke vogels vaak inslapen.