CRIMINALITEIT

Dit is hoe Lucky werd gepakt: in een bestelbusje, stinkend en met het pistool waarmee hij op zijn ex en haar moeder schoot

De bestelwagen waarin Lucky leefde wordt weggetakeld
De bestelwagen waarin Lucky leefde wordt weggetakeld © JBMedia
Minh Nghia V. ,alias Lucky, woonde voordat hij gearresteerd werd in een lichtgrijze bestelauto. In die gehuurde wagen werd hij op 25 februari aangehouden op de Kethelbrug in Schiedam. Lucky zag er onverzorgd uit en stonk. In de auto lagen slaapspullen en een vuurwapen. Dat zeggen bronnen rond het opsporingsonderzoek.
V. was op de vlucht voor de politie nadat hij op 21 januari in Zwijndrecht twee vrouwen neerschoot. Zijn ex-schoonmoeder overleefde de aanslag niet, zijn ex-partner Anneke raakte zwaargewond en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Zij is inmiddels buiten levensgevaar.
Na de beschieting bij winkelcentrum Walburg begon de politie een intensieve klopjacht. Rechercheurs vermoedden dat de voortvluchtige schutter hulp kreeg van anderen en diverse vluchtauto's gebruikte.
Opsporingsprogramma's als Bureau Rijnmond besteedden meerdere malen aandacht aan de zaak. De volledige naam van Lucky werd vrijgegeven, net als een foto. De politie ontraadde het publiek om V. zelf te benaderen, omdat hij vuurwapengevaarlijk was.
De arrestatie van Lucky op de Kethelbrug in Schiedam
De arrestatie van Lucky op de Kethelbrug in Schiedam © JBMedia
Lucky wist ruim een maand uit handen van de politie te blijven. Na een tip van een oplettende burger liep hij eind februari in Schiedam tegen de lamp. De tipgever had de meest gezochte misdadiger van dat moment zien lopen in de buurt van een supermarkt.
Kort daarna reed een arrestatieteam van de politie de verdachte klem op de Kethelbrug. Het team stond al een tijdje paraat in Schiedam, omdat er aanwijzingen waren dat Lucky zich daar ophield. Er waren onder meer signalen van zijn telefoon opgevangen.
In de auto, die gehuurd was op naam van een andere persoon, lag het vuurwapen waarmee Lucky in Zwijndrecht had toegeslagen. Er zaten nog een paar kogels in. Verder lagen er spullen om te overnachten in de bestelauto. De wagen had een deuk aan de zijkant, vermoedelijk van een aanrijding.
Justitie heeft aan twee personen tipgeld uitgekeerd. Het gaat in totaal om 30 duizend euro.

'Geen hulp van anderen'

Na zijn arrestatie heeft V. zijn misdrijf direct bekend. Hij zei geen hulp te hebben gehad van anderen.
Volgens zijn advocaat heeft V. ook verklaard dat hij niet op de vlucht was, maar geld wilde ophalen bij mensen die hem nog iets verschuldigd waren. Dat geld zou voor Anneke zijn, die hij goed wilde achterlaten. Daarna zou V. van plan zijn geweest om zelfmoord te plegen. Anneke en haar familie geloven niets van dat verhaal en willen er niet op reageren.
De slachtoffers van Vuong: moeder Michel en dochter Anneke
De slachtoffers van Vuong: moeder Michel en dochter Anneke © Opsporing Verzocht
De neergeschoten Anneke (38) had vijftien jaar een relatie met Minh V. Toen zij de verhouding had beëindigd, trok ze in bij haar moeder Michel (66). V. kon het einde van de relatie maar moeilijk verkroppen. "Hij belde haar dag en nacht", vertelde de zus van Anneke in het tv-programma Opsporing Verzocht.
Op de dag van de beschieting waren de Anneke en Michel wezen winkelen in Zwijndrecht. Op het parkeerterrein bij winkelcentrum Walburg wachtte V. hen op en vuurde meerdere kogels af.
'Lucky' schoot 21 januari twee vrouwen neer in Zwijndrecht, één van hen overleed ter plekke
'Lucky' schoot 21 januari twee vrouwen neer in Zwijndrecht, één van hen overleed ter plekke © MediaTV/Politie
V. had een strafblad met daarop roof- en bankovervallen. De bijnaam Lucky dankt hij aan de behendige manier waarop hij in het verleden uit handen van de politie wist te blijven.
Justitie in Rotterdam beantwoordt geen vragen over de manier waarop Lucky is aangehouden. "De zaak is nog volop in onderzoek", zegt een woordvoerder. "En zo lang dat het geval is zeggen wij helemaal niks."