MOORD

Psychotische Damir krijgt tbs voor moord op kamergenoot Oleksander in migrantenhotel

Een man uit de Oekraïne is doodgestoken bij landgoed Olaertsduyn in Rockanje
Een man uit de Oekraïne is doodgestoken bij landgoed Olaertsduyn in Rockanje © Unsplash | Rick Huijzer
De rechter heeft een 40-jarige man uit Rockanje veroordeeld voor moord. De Kroaat verbleef in het migrantenhotel aan de Windgatseweg en doodde een kamergenoot uit Oekraïne. Omdat hij psychotisch was, krijgt hij geen celstraf en alleen tbs met dwangverpleging opgelegd.
De veroordeling voor moord is opmerkelijk, omdat zowel het OM als de advocaat van de verdachte geen vooropgezet plan zagen. Ze gingen daarom uit van doodslag. Maar volgens de rechtbank in Rotterdam zijn er genoeg momenten geweest waarop de man zijn daden heeft kunnen overdenken.
"Hij heeft op gruwelijke wijze een medebewoner van het leven beroofd, waarbij het slachtoffer een minutenlange doodsstrijd heeft geleverd en ondenkbare angst en pijn moet hebben doorstaan.
Verdachte Damir G. en het slachtoffer Oleksander (23) kregen op 25 mei 2022 ruzie. De verdachte heeft gezegd dat hij als eerste geweld gebruikte. Damir pakte meerdere voorwerpen om zijn kamergenoot mee aan te vallen: een fles, een vork, de scherf van een bord, een tafelpoot en een mes. Voor de rechtbank is het cruciaal dat er tussen de geweldshandelingen de nodige tijd verstreek.

Hulpeloos slachtoffer

De rechtbank spreekt van een 'nagenoeg hulpeloos slachtoffer' dat gedurende meer dan een kwartier werd geslagen en gestoken. "Tussen die geweldshandelingen door liep de verdachte meermalen weg en weer terug, waarbij hij ogenschijnlijk rustig en beheerst het geweld voortzette."
De rechtbank neemt daarbij ook mee dat Damir G. heeft verklaard: "Ik zag maar één oplossing: hij moet dood. Anders zou ik een vijand voor het leven hebben." De Kroaat zegt dat hij bang was voor Oleksander. Deskundigen zien die angst als onderdeel van zijn stoornis, waarbij achterdocht en hallucinaties een rol spelen.

De deskundigen hebben vastgesteld dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was op de 25e mei. Damir G. heeft een geschiedenis van psychiatrische stoornissen. Het gebruik van cannabis, cocaïne, heroïne en alcohol kunnen de problemen hebben verergerd.
De Kroaat wordt waarschijnlijk naar de kliniek Veldzicht in Overijssel gestuurd, waar ze gespecialiseerd zijn in de behandeling van tbs'ers die de Nederlandse taal niet spreken. Mogelijk wordt er gekeken of de man op termijn naar een kliniek in zijn moederland kan gaan.