nieuws

Losvliegende dakpannen en omgewaaide gevel bij eerste storm van het jaar

De harde wind die over de regio trekt heeft woensdagochtend voor flink wat overlast gezorgd. Bij de brandweer komen vele tientallen meldingen van stormschade binnen, van Berkel en Rodenrijs tot Klaaswaal en van Pernis tot aan Alblasserdam. Komende uren trekt de wind aan tot een westerstorm.
Aan de Saturnus in Berkel en Rodenrijs kwam in de nacht van dinsdag op woensdag een complete gevel naar beneden. De gemeente Lansingerland heeft de straat afgezet en zorgt voor het opruimen van het puin.
In dezelfde plaats, aan de Smaragd, zijn bij een tiental huizen de pannen van de daken gewaaid. De brokstukken kwamen onder meer op geparkeerde auto's terecht.
De brandweer haalt de nog los liggende pannen van de daken. De schade is groot.
Verder komen er meldingen binnen van omgewaaide bomen en afgewaaide pannen uit onder meer Alblasserdam, Oud Alblas en Pernis. Aan de Margrietstraat in Klaaswaal moest de brandweer een boom weghalen.
De brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid heeft woensdagochtend 56 meldingen gekregen. De meeste gaan over omgewaaide bomen.
Het is de eerste storm dit jaar. Volgens onze weerman Ed Aldus kan de storm windsnelheden tot 110 kilometer per uur bereiken.

Hoogwater


De combinatie met springtij zorgt er ook voor dat het water extra hoog komt te staan. Mogelijk gaat de Maeslantkering dicht, net als de Hollandse IJsselkering. Ook loopt mogelijk een deel van de Noordwaard in de Biesbosch onder water.
Verschillende gemeenten, waaronder Rotterdam, Dordrecht en Alblasserdam, waarschuwen voor hoogwater. Kades in die plaatsen kunnen onderlopen. Op sommige plekken mag daarom niet worden geparkeerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!