VERKEER

Op dit fietspad tussen Schiedam en Vlaardingen is het áltijd nat (en dit is de oorzaak)

Het fietspad onder het viaduct aan de Hargalaan is altijd nat
Het fietspad onder het viaduct aan de Hargalaan is altijd nat © SCHIE
Eén van de meest gebruikte fietspaden in Schiedam is het fietspad langs de Hargalaan. Er is één probleem: of het nou regent of niet, grote kans dat je als fietser tussen Schiedam en Vlaardingen een natte band haalt.
Onder één van de viaducten van knooppunt Kethelplein wordt de weg overspoeld met regenwater. Enkele uren na een regenbui is het fietspad zo goed als opgedroogd, behalve onder het viaduct.
Als je aan fietsers op deze route vraagt wat hen opvalt, noemen ze stuk voor stuk het natte fietspad. "Ik kom hier regelmatig langs, en continu staat er water. En niet zo'n klein beetje ook. Waar het allemaal vandaan komt... Joost mag het weten", zegt een fietser tegen SCHIE. Een andere man voegt daaraan toe: "Het is al een paar jaar zeiknat hier van het water. Het is altijd een probleem geweest. Ze hebben de delen naast het fietspad al meerdere keren opengebroken, maar het blijft nat."

Afsluiten

Oorzaak van het probleem is de afvoer van de snelweg, waar het fietspad onderdoor loopt. Bij de buitenste pilaar bevindt zich namelijk een gat, waardoor het water op de snelweg en rond het geluidsscherm naar beneden stroomt. Bij forse buien moet het fietspad zelfs worden afgesloten. "En als het vriest is het een ijsbaan", vertelt een voorbijganger.
Na navraag van SCHIE is Rijkswaterstaat een kijkje gaan nemen op de plek. Rijkswaterstaat onderkent dat de waterpartij op het fietspad problematisch is, maar een oplossing is niet eenvoudig. Een woordvoerder laat weten dat er op termijn onderzocht wordt of de waterplassen voorkomen kunnen worden en welke aanpassing daarvoor nodig is.
De fietsers zelf hebben daar niet allemaal even veel vertrouwen in. "De tijd zal het leren. Er zal best eens een knappe kop komen die het oplost, dus daar wachten we dan maar op."
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.