KUNST

Hollywood is fan van ‘Einstein’ uit Vlaardingen die nu niet alleen met twee handen kan tekenen, maar ook met twee voeten

Rajacenna van Dam tekent acht portreten tegelijk met handen en voeten
Rajacenna van Dam tekent acht portreten tegelijk met handen en voeten © Eigen foto
De meest onwaarschijnlijke wereldster woont in Vlaardingen. Ze heet Rajacenna, is 30 en heeft een brein dat wetenschappers vergelijken met dat van Leonardo da Vinci en Einstein. Wat ze doet? Tekenen met handen en voeten. De kunstwerken die ze op deze unieke manier maakt, gaan de hele wereld over en wereldsterren als Justin Bieber en Oscar-winnares Viola Davis zijn fan.
Rajacenna werd voor het eerst wereldnieuws door haar gave om met twee verschillende handen twee portretten te tekenen. Een gekscherende opmerking van onze verslaggever in 2019 zette Rajacenna van Dam (30) serieus aan het denken. “Waarom teken je eigenlijk niet met handen én voeten?"
“Die opmerking spookte jaren door mijn hoofd. Mensen spraken me er ook op aan”, vertelt Rajacenna. “Vorig jaar dacht ik: ik ga het gewoon doen. Na een beetje oefenen en proberen, had ik het al vrij snel onder de knie."
De Vlaardingse maakte onlangs nog acht portretten van acht beroemdheden, ondersteboven getekend. Een filmpje daarvan leverde op social media binnen 24 uur liefst 4 miljoen views op. Over die kunstwerken zo meer. Eerst even naar haar unieke gave. Want die deelt ze met een illuster rijtje grootheden.
Rajacenna is ambidexter. Dat betekent dat ze zowel links als rechtshandig is, net als bijvoorbeeld Leonardo da Vinci, Albert Einstein en slechts één procent van de totale wereldbevolking.

Hersenen als Einstein

Ze heeft bijzondere hersenen, zeggen specialisten die haar onderzochten. De manier waarop haar hersenhelften met elkaar communiceren zou vergelijkbaar zijn met het brein van Einstein. "Voor een reportage op de Duitse tv is een EEG van mijn hersenen gemaakt", legt ze uit. Op die manier werd de elektrische activiteit in haar hersenen gemeten.
"Wat mij zelf verraste is dat de activiteit die ze vonden gelijk stond aan epilepsie. Daar was ik me niet van bewust. Het uit zich bij mij niet in een aanval, het werkt juist rustgevend. Tekenen is voor mij meditatie, ik word er zen van."
En dat heeft Rajacenna nodig, vertelt ze. "Ik heb sinds mijn geboorte gezondheidsproblemen. Chronische pijn en vermoeidheid, maagproblemen en moeite met eten. Toen ik 18 jaar was woog ik nog maar 34 kilo. Van tekenen kom ik tot rust. Ik luister naar een audioboek, of naar muziek, en ik maak kunst."
Dat doet ze vooral in de avond en nacht. "Door mijn gezondheidsproblemen had ik al op vroege leeftijd slaapproblemen. Ik kreeg een ander ritme, ging steeds later naar bed. Ik leerde mezelf dit ritme aan waarin ik eigenlijk elke ochtend oversla."
Tekst gaat verder onder de foto:
Rajacenna in 2011 op de foto met popster Justin Bieber
Rajacenna in 2011 op de foto met popster Justin Bieber © Privé

Justin Bieber

Op haar zestiende begon Rajacenna met haar hyperrealistische tekeningen waarbij ze zowel haar linker- als rechterhand gebruikte. Met succes. Haar kunstwerken werden een hit en het management van Justin Bieber nam na het zien van een portret van de popster zelf contact op. Daaruit kwam in 2011 een ontmoeting met de jonge Canadese wereldster. Die ontmoeting was een ongekende boost voor haar carrière. Ze wordt sindsdien over heel de wereld uitgenodigd.
“Onlangs nog bij de Amerikaanse TV-zender NBC”, vertelt Rajacenna. “Maar ik ben ook op de Japanse tv geweest en ga binnenkort weer naar Duitsland. In het programma Galileo ga ik live tekenen met mijn handen en voeten.”

'The Woman King'

Trots maar ook bescheiden vertelt Rajacenna over een bijzonder project voor Sony Pictures. Rajacenna viel op bij Grammy Award en Oscar-winnares Davis met een video - die inmiddels meer dan 100 miljoen keer bekeken is op social media - waarin ze zes kunstwerken simultaan tekende met handen en voeten.
Tekst gaat verder onder de foto:
Rajacenna maakt portretten voor 'The Woman King'
Rajacenna maakt portretten voor 'The Woman King' © Privé
“Ik heb voor de film ‘The Woman King’ (geproduceerd door Davis) portretten gemaakt van de vijf hoofdrolspelers, met handen en voeten. Supergaaf, zoiets verwacht je niet. Dat zij iets van je wil kopen."
Het vervolgtraject van dat project zijn liefst acht realistische kunstwerken van beroemdheden: Elvis Presley, Marilyn Monroe, Albert Einstein, Zendaya, Justin Bieber, Harry Styles, Audrey Hepburn en TikTok-fenomeen Khaby Lame, die met 155 miljoen volgers wereldwijd de nummer één is. Lame maakte een Instagram-story over Rajacenna. "Ik koos voor hen omdat ze me inspireren."

Ook met voeten

Rijnmond speelt een opmerkelijke rol in haar ontwikkeling naar wereldster. Het was namelijk Rijnmond-verslaggever Sjoerd van Oortmerssen die in 2019 een repo over haar maakte. “Hij maakte een grap om in de toekomst ook te tekenen met mijn tenen. Toen zei ik: ja, met beide voeten. Dat bleef toch in mijn hoofd zitten, zeker toen mensen mij vroegen om het te doen."
Tekst gaat verder onder de video:
En dus startte ze vorig jaar met die uitdaging. "Ik begon klein, met het tekenen van twee ogen bijvoorbeeld. Heel onwennig in het begin, ik stuntelde nog een beetje. Maar het gaat beter sinds ik kneedgum gebruik tussen mijn tenen in plaats van plakband. Kneedgum dient ook als steun voor mijn teen en het penseel. Zonder kneedgum krijg je kramp in je tenen."
Haar hyperrealistische portretten gaan de hele wereld over, maar Rajacenna blijft bescheiden. Ze krijgt veel energie uit de reacties die ze ontvangt. "Ik zie het zelf niet als iets bijzonders. Ik denk dat meer mensen met twee handen kunnen tekenen, ik vind het heel mooi dat ik mensen blijkbaar inspireer. Ook kinderen. Het gaat helemaal niet om wie de beste is. Ontwikkel jezelf en uit jezelf. Ik vind het schitterend dat ik kinderen inspireer om te gaan tekenen."

Taylor Swift

Zelf wordt ze het meest geïnspireerd door popster Taylor Swift. "Ik heb al vijf portretten van haar gemaakt. Ze is echt zichzelf en haar muziek is geweldig."
Overwogen om eens contact met haar management te zoeken heeft ze niet. "Daar ben ik veel te bescheiden voor. Bieber heb ik ontmoet omdat zijn management contact opnam met mij. Ik ga dat zelf niet doen, zo ben ik gewoon niet. Ik tag haar wel als ik iets post. En als ik een portret maak, luister ik ook naar haar muziek. Dat geeft me rust."
Tekst gaat verder onder de foto:
Portret van popster Taylor Swift
Portret van popster Taylor Swift © Privé
Rust heeft Rajacenna in de komende periode weinig. "Ik heb een hoop op de planning staan. Dat is soms wel een nadeel. Voor kunst heb je tijd en rust nodig. Als je veel afspraken hebt, gaat dat ten koste van de kwaliteit. Daar wil ik dus niet te veel over nadenken, maar er komen binnenkort meer handen en voeten-projecten."