NATUUR

Een portret van je lievelingsplant? Op deze plek kun je 'm laten maken

Alexander nam een klaverplant mee, die illustrator Laura Hopmans heeft geportretteerd
Alexander nam een klaverplant mee, die illustrator Laura Hopmans heeft geportretteerd © OPEN Rotterdam
Stadstuinwinkel Stek in Rotterdam-Middelland bestaat deze week tien jaar. Illustrator Laura Maria Hopmans maakt ter gelegenheid van dit jubileum kleurrijke portretten van de lievelingsplanten van bezoekers. En niet alleen dat, Stek organiseert ook nog een plantenveiling en film- en muziekavonden.
Het portretteren van planten was voor Hopmans de eerste keer, vertelt ze aan OPEN Rotterdam: “Dat ieder zo zijn eigen verhaal heeft over zijn of haar plant heeft is leuk. Het maakt het daarom ook uitdagend om de plant zo te portretteren.” De eerste ‘plantportretten’ werden eerder deze week in ieder geval lovend in ontvangst genomen.
Zo komt plantfanaat Alexander Jansen met een klaverplant uit Zuid-Amerika langs. De plant, met een hoge stam en lange slierten, zit in een bijzondere pot. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik dacht dat het een flinke uitdaging zou zijn om deze te portretteren, vanwege de hoogte en de vele priegels. Maar ik sta versteld dat het zó goed gelukt is. Ik ben er super blij mee, ik ga een lijst kopen en 'm dan ophangen."

‘Ontmoetingsplek voor stadsvergroeners’

Het portretteren gebeurt dus vanwege het jubileum van de winkel. "We zijn 10 jaar geworden, dus het wordt een tiendaagse", zegt Jet Passchier, mede-eigenaar van Stek, tegen OPEN. Verspreid over tien dagen zijn er tot en met 31 maart onder meer een stekjesruil, workshop, filmavond en plantenveiling.
Passchier geeft aan dat de stadstuinwinkel echt is begonnen als een ontmoetingsplaats. Vanuit een groep zogenoemde ‘stadsvergroeners’ ontstond deze plek. Zij vonden namelijk dat Rotterdam iets miste; een plek om tot rust te komen en om inspiratie op te doen. Stek werd vervolgens ook een plek om kennis te delen over hoe je je eigen huis wat groener kan maken. “Mensen konden hier, terwijl ze genoten van groene oase in de binnentuin, terecht voor een tuinplant of wat potgrond.” In de loop der tijd is Stek uitgegroeid tot een tot de nok toe gevulde winkel van tuinbenodigdheden.
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.