CULTUUR

Even rust nodig tijdens een concert? Hier kun je opladen

De rechargeruimte
De rechargeruimte © Dennis Koorevaar
Naar een optreden van je favoriete band of artiest gaan: dat klinkt leuk. Maar wat nou als je bijvoorbeeld niet goed tegen het felle licht kunt of de muziek te hard vindt? Sinds kort kun je bij het Dordtse poppodium Bibelot naar de rechargeruimte. En de naam zegt het eigenlijk al; even opladen tijdens het concert. "We hebben ingespeeld op een maatschappelijk probleem", vertelt Vera Baldé van Bibelot.
De rechargeruimte is in het oude rokershok bovenin het Energiehuis, naast de Mainstage. Er staan een aantal banken met schotten ertussen om zo echt even tot jezelf te komen. Ook is er een moswand, die moet zorgen voor ontspanning.
"We hebben ingespeeld op een probleem in de samenleving, namelijk dat 35% van de mensen moeite heeft met prikkels", legt ze uit aan RTV Dordrecht. Dit komt bijvoorbeeld door autisme of niet-aangeboren hersenletsel, maar ook door PTSS en epilepsie. "Voor deze groep is het soms dus al een opgave om bijvoorbeeld naar een concert te gaan. Daarom hebben we deze ruimte in het leven geroepen."
Om te voorkomen dat concertgangers bij Bibelot op de gang even op adem staan te komen kunnen ze nu dus terecht is het oude rokershok. "De behoefte aan uitgaan is er niet alleen bij mensen die daar wel perfect tegen kunnen. Genieten van live muziek is voor iedereen belangrijk en leuk. We komen soms wel eens mensen op de gang tegen die eventjes wat rust nodig hebben, daar is deze ruimte dan ideaal voor."
Vera vertelt verder dat ook diverse theaters al een vergelijkbare ruimte hebben. "De volgende stap is om prikkelarme evenementen te organiseren. Ik ben bezig met een reeks prikkelarme concerten en ik hoop dat we daar dit jaar nog mee kunnen beginnen."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.