ROTTERDAM-ZUID

Ontslag ‘Meester Mo’ maakt iedereen woest, wijkraad stuurt brandbrief naar wethouder

Een brief van de wijkraad aan het Rotterdamse college legt bloot hoe bruut het ontslag van de populaire buurtvader ‘Meester Mo’ is verlopen. Voorzitter Marco van Lent vraagt zich in de brief openlijk af of de Speelwinkel nog wel kan functioneren zonder de populaire buurtvader.
Meester Mo was ruim tien jaar werkzaam als beheerder van Speelbank de Bloemhof en werd ernstig ziek. Zijn nieuwe werkgever stichting SOL gaf hem extra de tijd om uit te blazen. Tot hij vorige week naar huis werd gestuurd. Hij was door de stichting overgezet op een contract voor bepaalde tijd. Dat contract werd niet verlengd ‘wegens disfunctioneren’. Dit tot grote ontsteltenis van de buurt.

'Vergeten te vertellen'

De wijkraad Bloemhof deelt die ontsteltenis en schreef een prangende brief aan de burgemeester en wethouders. Daaruit blijkt dat tot het ontslag aan toe SOL deed alsof haar neus bloedde. Enkele dagen voor het ontslag, op woensdag 8 maart, kwam de woordvoerder van SOL de wijkraad bijpraten over de activiteiten van SOL in Bloemhof. In de brief schrijft voorzitter Marco van Lent: “Hij wist ons wel te vertellen dat in ‘Mo’s Speelwinkel’ twee nieuwe dames aan het werk waren, maar vergat te vertellen dat Mo zelf daar niet meer aan de slag kon.”
De woordvoerder sprak tijdens dat gesprek dus ook over 'Mo's Speelwinkel', die volgens de wijkraad is opgericht vanwége Meester Mo. “Voor iedereen moet duidelijk zijn dat de Speelwinkel niet een plek is waar de beheerder was komen werken, maar een plek is die gebouwd is rondom deze beheerder. De Speelwinkel was bedoeld om het succes dat hij had vaste grond onder de voeten te geven.”
Toch werd enkele dagen later Meester Mo's contract niet verlengd en werden zelfs de sloten vervangen, zodat de toegang hem definitief werd ontzegd. Zonder formeel bedankje, zonder afscheid. De wijkraad dringt aan bij de wethouder om toch het gesprek aan te gaan met SOL over de wettelijke plicht tot goed werkgeverschap.

Taallessen en uitpuffende jongeren

Mohamed El Koubai, ‘Meester Mo’, begon vijftien jaar geleden als vrijwilliger van de Speelwinkel in Bloemhof. Hij kreeg na een paar jaar een baan aangeboden door stichting Humanitas en groeide uit tot een belangrijke buurtvader.
Niet alleen voor de kinderen. In de jaren dat hij er werkte, breidde hij zijn werkzaamheden enorm uit. Zo gaf hij taalles aan de Marokkaanse moeders van de kinderen, liet hij jongeren uitpuffen na een potje voetbal. Regelde hij een waterpunt op het plein en sprak de jongeren aan als ze overlast veroorzaakten, daar waar de politie vaak niet gehoord werd.
Toen in 2022 de Speelwinkel werd overgenomen door stichting SOL, veranderde er voor Mo weinig in zijn werkzaamheden. Maar wat er wel gebeurde, is dat zijn contract voor onbepaalde tijd van stichting Humanitas, door SOL werd omgezet naar een contract voor bepaalde tijd.

'Doe rustig aan'

Het nieuwe contract kwam op een spannend moment voor Meester Mo, want hij was net herstellende van een ziekbed. Een jaar daarvoor had hij kanker gekregen en daarna een hartinfarct.
Meester Mo: “Vanuit stichting Sol werd gezegd, doe vooral rustig aan, we hebben je nog langer nodig.” Toen hij zich weer beter voelde, vroeg hij om gedeeltelijk terug te keren. Maar stichting Sol gaf ook toen aan, dat hij zoveel mogelijk thuis moest blijven voor zijn herstel. “En toen kreeg ik plotseling een brief met daarin: we gaan afscheid van je nemen, want je hebt je afgelopen jaar niet kunnen bewijzen.” Achteraf kan Meester Mo zich niet onttrekken aan het gevoel dat SOL hem bewust weg heeft gehouden van zijn werk.
Schoonzoon Youssef KouhKouh maakte een vlog over het ontslag van zijn schoonvader, die ruim 30 duizend keer werd bekeken:

'Dit rammelt aan alle kanten'

Kan het wel, iemand die lange tijd in dienst is, plotseling een contract aanbieden voor bepaalde tijd? Volgens FNV-bestuurder Kathrin McGauran rammelt het verhaal aan alle kanten. “Dit klinkt heel gek. Als de werkzaamheden en de plek niet veranderen, dan kan je volgens de wet als werkgever niet zomaar zeggen: dit is een nieuwe baan voor jou, dit is een nieuwe werkgever, dus ben je niet meer vast in dienst.”
Volgens stichting Sol is er blijkbaar sprake geweest van een uitzondering en hoeven ze alleen de werknemers over te nemen die gebleken geschikt zijn voor de ‘nieuwe functie’. McGauran: “Dan nog, als iemand al tien jaar geschikt is gebleken dan kun je niet zomaar zeggen: hij is niet meer geschikt.”

Winnen op prijs

McGauran ziet vaker dat goedlopende welzijnsorganisaties door aanbestedingen worden verpest. "De organisaties winnen dan de aanbesteding op prijs, maar daar moeten ze dan later wel mee uitkomen. En dat lukt dan niet meer, waarop ze gaan snijden in het personeel. Als je het mij vraagt, slaan die aanbestedingen van welzijnslocaties nergens op.”
Ook de wijkraad lijkt haar bedenkingen te hebben bij de nieuwe aanbesteding van Humanitas naar stichting SOL. In de brief vraagt Van Lent de wethouder nog eens te checken “of alle onderdelen van de welzijnsopdracht op het gebied van kinderen en jongeren inderdaad naar behoren uitgevoerd worden.”
Stichting SOL wil momenteel niet inhoudelijk reageren op het aanbod van een contract voor bepaalde tijd aan Meester Mo en het niet verlengen daarvan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl