MARATHON ROTTERDAM

Filmpje van juichende Rombout tijdens de Rotterdam Marathon levert hem nationale bekendheid op, een award en… een baan!

Rombout schreeuwt de longen uit zijn lijf tijdens Marathon Rotterdam 2022
Rombout schreeuwt de longen uit zijn lijf tijdens Marathon Rotterdam 2022 © Rijnmond
De stem van Rombout van Gent (27) was al schor van het toejuichen van de renners van de marathon in Rotterdam toen hij nietsvermoedend ook nog eens een Rijnmondmicrofoon onder zijn neus kreeg. In een spontaan gesprek toonde hij zijn hartstochtelijke juichcapaciteiten. Hij werd hierdoor een nationale held. "De volgende dag mocht ik aanschuiven bij Jinek."
De teller staat op meer dan een miljoen bereikte mensen. En dan hebben we het alleen nog maar over Rombouts juichfilmpje op de Rijnmond Facebookpagina. Op videosite Dumpert staat de teller op 177.000 views. De Rotterdamse Rombout kijkt terug op het moment vorig jaar dat hem nationale faam bracht en waaraan hij zijn huidige baan aan te danken heeft.

Om 10:00 uur ’s ochtends stond je al mensen aan te moedigen. Is dat traditie voor jou tijdens de marathon?

“Niet echt (lacht). Een collega van me rende mee. Ik wilde er vroeg staan om een goed plekje te krijgen. Het was ook de eerste keer dat ik er was om aan te moedigen. Ik ben er meestal voor de borrel.”

Je was heel gepassioneerd aan het juichen. Ben je in het echte leven ook zo?

“Normaal gesproken sta ik zondagmiddag in de Kuip om Feyenoord aan te moedigen. Daar komt ook veel passie bij kijken. Bij het koffieapparaat of aan de eettafel gaat het er wel wat rustiger aan toe.”

Wat waren de reacties van de mensen die jij hebt toegejuicht?

“Iedereen lacht wel en daar gaat het vooral ook om. Je ziet de renners verbeten langsrennen. Het is mooi dat je door te juichen kan zorgen dat ze weer lachen en rechtop kunnen lopen.”

En toen kreeg je opeens een Rijnmond microfoon onder je neus. Wat dacht je toen?

“Het hele fragment duurt volgens mij maar een minuut en het was ook in de spontaniteit die ik toen had. Ik besefte niet wat ik in de camera aan het roepen was. Het moment daarna dacht ik wel ‘Ow god, straks staat het op internet’ en dat gebeurde ook.” 

Wanneer kreeg je de eerste reacties?

“Een paar uur daarna. Ik kreeg berichten binnen dat mensen mijn hoofd op grote schermen door de stad zagen staan. Ik kreeg ook via sociale media een hoop screenshots doorgestuurd. Dat hield nog een tijdje aan.”

De video ging aardig viraal. Wat gebeurde er daarna met je?

“Een dag later mocht ik aanschuiven bij talkshow Jinek om terug te blikken.  Daarna ben ik door een bank benaderd om mee te doen in een promotiefilm van een ander hardloopevenement. Afgelopen december ben ik bij talkshow Beau in de uitzending gehaald, omdat ik een Supporter van het Jaar-award in ontvangst mocht nemen."
Rombout van Gent schreeuwde de longen uit zijn lijf voor de renners van de Rotterdam Marathon in 2022

Het filmpje heeft je dus veel gebracht?

“Ja. Het mooiste was dat het ook massaal op LinkedIn gedeeld werd. Ik kreeg daarom uitnodigingen van zo’n negentig recruiters. Een daarvan kwam van mijn huidige werkgever.  Het eerste gesprek klikte zo goed dat ze me meteen een baan aanboden.”

Dus je hebt nu een baan door het filmpje?

Ja, ik werk als datamarketeer. Het bedrijf waar ik nu werk leidt fusies en overnames. Nu zit ik hier op kantoor van mijn nieuwe baan die ik direct te danken heb aan het filmpje. Ik had het niet verwacht, maar het is een hele mooie bijkomstigheid.”

Ga je er dit jaar weer staan?

“Dit jaar rent er een goede vriend van me mee. Ik zal zeker ergens langs het parcours te vinden zijn. Wie weet op dezelfde plek als vorig jaar op de Mariniersweg, dat beviel goed. We gaan ons best doen om de renners naar de eindstreep te helpen. Heel Rotterdam wordt omgetoverd tot een groot stadsfestival met een mooi sportief element. Dat gaat in Rotterdam mooi hand in hand. Die energie maakt het tot een mooie dag.”

Tot slot: heb je nog een goeie juichtip?

“Maak het persoonlijk, dat werkt goed. De renners hebben hun naam op het startbewijs aan de borst, die kan je roepen. Maar ook als iemand bijvoorbeeld een Feyenoordshirt of iets anders kenmerkends aan heeft, zeg daar iets over. Dat vinden ze altijd wel leuk.”