VERKEER

Dordrecht krijgt er in zeven jaar honderden deelauto's bij

Het aantal deelauto's in Dordrecht moet de komende jaren van 30 naar 400 gaan.
Het aantal deelauto's in Dordrecht moet de komende jaren van 30 naar 400 gaan. © RTV Dordrecht
De gemeente Dordrecht wil in 2030 vierhonderd deelauto's rond laten rijden in de stad. Nu zijn dat er nog ongeveer dertig. "Als je in de stad woont en je maar een paar keer per maand een auto nodig hebt, kun je heel goed van een deelauto gebruikmaken", zegt vervoerswethouder Rik van der Linden tegen RTV Dordrecht.
De wethouder tekende woensdag, namens de gemeente, het 'convenant autodelen Dordrecht' met aanbieders Greenwheels en MyWheels. In het document staan afspraken over het aantal en de spreiding van deelauto's over de stad, het toewerken naar vaste aanbiedplaatsen en het vergroten van de bekendheid van de deelauto's.
Het plaatsen van de auto's gebeurt in stappen. In 2025 moeten er tweehonderd deelauto's rondrijden, in 2030 is dat aantal verdubbeld. "Het zal niet zo zijn dat we met andere aanbieders de stad ineens volplempen met deelauto's", vertelt Greenwheels-directeur Andrew Berkhout. "We moeten kunnen aantonen dat we hiermee andere auto's van de straat halen. Maar we zien dat in heel Nederland, ook in Dordrecht, de vraag naar deelauto's echt toeneemt."

Mobiliteit moet anders

"We willen meer huizen bouwen, we willen groeien en we willen meer groen. Kortom: we stellen heel veel vragen aan de ruimte. Dat kan alleen als de mobiliteit anders georganiseerd wordt", stelt de wethouder. "Dus meer fietsen, meer lopen en meer met het ov, maar ook: meer deelmobiliteit."
De prijs is nog wel een dingetje: wie vanuit Dordrecht een dagje naar Utrecht wil, moet 95 euro aftikken. Naar Diergaarde Blijdorp is dat ongeveer 70 euro. "Maar als je maar twee keer per maand de auto gebruikt, is het ongelooflijk kostbaar een eigen auto voor de deur te hebben staan", ziet Van der Linden.

Afschrijving

Berkhout vult aan: "Mensen met een eigen auto hebben niet altijd door dat afschrijving een van de grootste kostenposten is van hun auto." Daarom pleit hij ook voor btw-verlaging voor deelauto's, zoals dat nu ook bij het openbaar vervoer het geval is.
De wethouder voelt er niets voor om er met een financiële bijdrage voor te zorgen dat de deelauto's goedkoper worden, maar zegt wel dat de gemeente Dordrecht veel gaat investeren in parkeerruimte voor deelautos.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.