RECHTSZAAK

Justitie: 'Veroorzaker ongeluk met drie doden op Groene Kruisweg reed ruim 50 kilometer te hard'

Het omgekomen gezin: Rinold (35), Michelle (36) en hun dochtertje Rinaigela (7)
Het omgekomen gezin: Rinold (35), Michelle (36) en hun dochtertje Rinaigela (7) © Eigen foto's familie
De 29-jarige Hagenaar die op tweede kerstdag het dramatische verkeersongeluk veroorzaakte op de Groene Kruisweg reed vermoedelijk 53 kilometer te hard. Daar gaat justitie van uit. Eerder was al bekend dat de man door rood had gereden en onder invloed van alcohol was. Zijn auto ramde in Rotterdam-Charlois ter hoogte van de afrit van de A15 frontaal de wagen van Michelle (36), Rinold (35) en hun dochtertje Rinaigela (7). Het gezin uit Spijkenisse overleefde de klap niet. De bestuurder zelf raakte zwaargewond.
Er wordt volgende week donderdag een begin gemaakt met de rechtszaak tegen de bestuurder. Het proces start met een inleidende zitting waarin justitie de verdenkingen tegen de man bekendmaakt.
In de aanklacht schrijft justitie dat de man vermoedelijk 53 kilometer te hard reed toen hij het dramatische ongeluk veroorzaakte. De maximum snelheid op dat deel van de Groene Kruisweg in Rotterdam-Charlois is 80 kilometer per uur.
Het autowrak van het omgekomen gezin in de berm van de Groene Kruisweg in Rotterdam-Zuid
Het autowrak van het omgekomen gezin in de berm van de Groene Kruisweg in Rotterdam-Zuid © MediaTV
De politie spreekt al kort na het ongeval het vermoeden uit dat de inwoner van Den Haag onder invloed was, door rood had gereden en de maximum snelheid fors had overschreden.
Het jonge gezin is op tweede kerstdag in alle vroegte op weg naar Rotterdam-Zuid. Moeder Michelle werkt bij de McDonalds. Rinold brengt Michelle naar het fastfoodrestaurant in winkelcentrum Zuidplein, en omdat dochtertje Rinaigela te klein is om alleen thuis te blijven, gaat het meisje mee.
Karin Mulder is schoonfamilie van de slachtoffers. "Michelle had een dienst geruild. Eigenlijk werkte ze niet op die dag. Die avond zou het gezin kerst gaan vieren met vrienden."

Crowdfunding

Al snel wordt duidelijk dat Michelle en Rinold geen begrafenisverzekering hebben en daarom start een crowdfunding. Doel is 30 duizend euro op te halen om de slachtoffers een waardig afscheid te geven. Dat bedrag is binnen twee dagen geschonken. Als de doneeractie kort daarna beëindigd wordt, staat de teller op bijna 48 duizend euro.
De gulle giften stellen de nabestaanden in staat familieleden uit Curaçao over te laten komen, onder wie de ouders van Rinold. En er blijft geld over om later de kosten te kunnen betalen voor eventuele juridische hulp rondom de rechtszaak.

Kleur van de liefde

Naar schatting zeshonderd familieleden, vrienden en andere betrokkenen nemen op donderdag 5 januari afscheid van het jonge gezin. Honderden mensen kijken thuis mee via een videoverbinding over het internet.
Naast het gebouw van het crematorium ligt een bloemenzee. De familie is in rood gekleed, de kleur van de liefde.
Vele honderden mensen nemen afscheid van verongelukt gezin
Vele honderden mensen nemen afscheid van verongelukt gezin © Rijnmond
Het is zó druk in de aula van het Crematorium Spijkenisse dat een aantal bezoekers alleen in de koffiekamer op schermen naar de uitvaart kan kijken. Zij hebben geluk, want buiten staan nog mensen voor wie binnen geen plaats meer is.
"Er mist een stoeltje in groep 4", zegt de directeur van de school van Rinaigela tijdens de herdenkingsdienst. "Altijd een kind tekort. We zullen je stralende lach missen."