OPMERKELIJK
Waarom staan er zoveel klokken stil in Rotterdam?

Je zit op de fiets en denkt: haal ik mijn afspraak nog? Dankbaar kijk je naar een klok op straat die je verlossing moet geven. ‘Huh?’, denk je een milliseconde, ‘kwart over drie?’ Dan realiseer je je, de klok staat stil. Gefrustreerd trap je verder, geen idee of je nou op tijd bent voor je afspraak. In Rotterdam zijn heel wat klokken niet bij de tijd, blijkt uit onderzoek. Hoe zit dat en wat vinden Rotterdammers ervan?
Het is een typisch geval van kleine frustraties: publieke klokken die fout lopen. Vooral degene die al heel lang verkeerd staan. Zo vraagt Wart Burggraaf zich af waarom de klok aan de Veerhaven al jaren op wintertijd staat. En Koen Lucassen vraagt zich af waarom de klok op de Rijnhaven altijd op zomertijd staat.
Meerdere mensen zijn gefrustreerd over de klokken van tramlijn 7 bij de halte aan de Eendrachtsweg. Was het eerst de klok aan de ene kant van de tramhalte die niet goed liep, is het inmiddels de klok aan de andere kant. Frans Jan van Geenen noemt de digitale klok bij de bushalte net vóór de Willem de Koningacademie, die nu al ruim een half jaar 51 minuten achterloopt.

Fred Ernst vertelt dat hij zich maar liefst zes jaar lang heeft geërgerd aan de grote klok op Schiedam Centraal, die drie minuten achterliep, precies de broodnodige minuten voor het halen van een trein. “En dat je dus elke zomer- en wintertijdwisseling verwacht dat ie nu wel goed gezet zal worden.”
Melding maken?
Toch deed hij er niets mee, terwijl hij toen, naar eigen zeggen, vrij geobsedeerd was met tijd en klokken in de openbare ruimte. “Ik denk eigenlijk niet dat het zin heeft.” De meeste jongeren geven aan er niet zo’n probleem in te zien. “Je hebt toch je telefoon?” En de rest vindt het net iets te klein om er een melding van te maken. “Daar heb je de tijd toch helemaal niet voor?,” lacht Frans Jan.
Toch is een melding volgens Martin Doorn dé manier om het probleem te verhelpen. Hij werkt bij Stadsbeheer en is verantwoordelijk voor de klokken in Rotterdam. “Dus ik ben niet echt de klokkenmaker. Zeker de kerktorens vragen hele specialistische zorg van vakmensen. Maar ik regel wel de andere klokken en ik zorg dat de meldingen weer door worden gegeven.”
Die drie minuten zijn precies de broodnodige minuten om m'n trein te halen
Rotterdam beheert zelf maar 44 klokken, waar ook alle 33 kerktorens onder vallen. De klokken bij de ov-haltes vallen onder het beheer van de RET. En verreweg de meeste analoge klokken zijn de klokken waar reclame onder staat. Die zijn in beheer van mediabedrijf NPB uit Haarlem, die 67 klokken heeft lopen in Rotterdam. We hebben NPB om een reactie gevraagd, maar ze wilden niet meewerken aan dit artikel.
Oplossen
Volgens Doorn de wintertijdklok in de Veerhaven dit jaar écht verholpen. “Hij wordt nog een keer handmatig omgezet en daarna wordt hij, net als bijvoorbeeld de antieke klok in wijkpark het Oude Westen aangesloten op de atoomtijd. Dan hoeft de gemeente de klok niet meer handmatig om te zetten. Hopelijk staan dan al onze klokken sowieso goed.”
Ook heeft Rotterdam enkele kunstklokken. Die staan ook vaak stil. Volgens Doorn zullen deze worden verwijderd, want de onderdelen zijn niet meer te krijgen.
Maar wat nu met de klokken met reclame erop? Doorn: “Daarover kan ik alleen de meldingen doorzetten. Ik doe dat altijd, want sommige zijn wel echt een beetje vervelend. Die op de Aelbrechtskade krijgt veel klachten en ook die op de Boompjes staat al een tijdje stil. Het probleem is hierbij dat NPB natuurlijk een mediabedrijf is, die moeten zelf ook weer een aannemer inhuren. Je kunt ze niet echt aanspreken dus.”
En de RET? Zelfde laken en pak, volgens Doorn. Meldingen zet hij door, maar op de afhandeling heeft Doorn ‘totaal geen zicht’. “Het is dus wel van belang dat Rotterdammers kapotte klokken blijven melden, ook als ze al langer stilstaan.”