FEYENOORD

Laag rendement op de vleugels bij Feyenoord? De buitenspelers zorgen dit seizoen juist voor meer goals en assists dan vorig seizoen

Alireza Jahanbakhsh viert een goal voor Feyenoord
Alireza Jahanbakhsh viert een goal voor Feyenoord © VK Sportphoto (Yannick Verhoeven)
Feyenoord is de koploper en ligt na de winst op Ajax met nog acht wedstrijden te gaan op poleposition om landskampioen te worden. Toch is er, met name in landelijke media, nog regelmatig kritiek op de ploeg en de kwaliteiten. Met name het rendement van de vleugelspelers wordt bekritiseerd, maar hoe terecht is dat?
De kritiek op het tegenvallende aantal doelpunten dat voortkomt uit het spel over de flanken bij Feyenoord lijkt vooral voort te komen uit beeldvorming. De vleugelaanvallers wisselen goede momenten en slechte momenten af. Met name spelers als Javairô Dilrosun en Oussama Idrissi hebben wedstrijden gehad waarin niets leek te lukken. En in andere duels waren zij wel ‘hot’.
Neem Dilrosun als beste voorbeeld. Met name de laatste weken komt er weinig voort vanuit zijn acties aan de rechterflank. Hij is zijn basisplaats kwijtgeraakt en het publiek mort soms na weer een mislukte actie. Maar tegelijkertijd is hij wel de buitenspeler met het hoogste aantal goals en assists in deze selectie.
Javairo Dilrosun op trainingscomplex 1908
Javairo Dilrosun op trainingscomplex 1908 © Rijnmond

Meeste goals Dilrosun en Jahanbakhsh

De teller voor Dilrosun staat op vijf doelpunten vijf assists. Eén van die goals maakte hij overigens wel toen hij ‘op 10’ stond, in de derby tegen Sparta. Als we dat doelpunt niet mee zouden tellen, heeft hij vergelijkbare resultaten als Alireza Jahanbakhsh. De Iraniër was goed voor vijf assists en vier doelpunten in de eerste 26 speelrondes van dit seizoen.

Vleugelspelers seizoen 2022/2023 na 26 speelrondes*

Dilrosun 5 goals, 5 assists
Jahanbakhsh 4 goals, 5 assists
Paixão 3 goals, 2 assists
Wålemark 2 goals, 2 assists
Idrissi 2 goals, 4 assists
* Szymanski mocht begin dit seizoen ook als buitenspeler starten en scoorde toen onder meer uit bij AZ. Wij rekenen hem in dit overzicht niet mee als buitenspeler.
Feyenoord maakte dit seizoen 59 doelpunten. 16 van die doelpunten zijn dus gemaakt door vleugelaanvallers. En 18 goals werden voorbereid door de flankspelers. Om te bepalen of dat nu een goed of slecht gemiddelde is, zetten we het af tegen het vorige seizoen.

Vorig seizoen minder goals en assists van de vleugelspelers

Want in het seizoen 2021/2022 had Feyenoord dezelfde speelstijl, dezelfde trainer én na 26 speelrondes hetzelfde aantal gescoorde doelpunten in de eredivisie. Destijds was het rendement op de vleugels geen thema. Opmerkelijk genoeg was deze kritiek toen meer terecht geweest.
De 59 doelpunten die Feyenoord vorig seizoen na deze hoeveelheid wedstrijden had gemaakt kwamen vooral van Guus Til en Bryan Linssen, waarbij laatstgenoemde samen met Orkun Kökcü ook vaak de aangever was.
Ontlading bij Feyenoord na een late goal van Luis Sinisterra
Ontlading bij Feyenoord na een late goal van Luis Sinisterra © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Wat betreft de flankspelers stak er één man natuurlijk met kop en schouders bovenuit: Luis Sinisterra. De Colombiaan stond, met nog acht duels te gaan, al op negen doelpunten en vijf assists. Hij eindigde het seizoen met nog eens drie goals en twee assists in de laatste acht wedstrijden. Het contrast met de andere vleugelspelers is groot. Jahanbakhsh had toen vier goals en twee assists, Reis Nelson één assist en Wålemark’s teller stond op nul.
Aan het eind van het seizoen ging het moyenne bij die andere spelers nog wat omhoog, maar de kracht en goals van Feyenoord in het vorige seizoen kwamen veel minder van het vleugelspel dan dit seizoen het geval is.

Vleugelspelers seizoen 2021/2022 (totaal)*

Sinisterra 12 goals, 7 assists
Jahanbakhsh 4 goals, 3 assists
Nelson 2 goals, 4 assists
Wålemark 1 goal, 0 assists
* Ook Jens Toornstra speelde een zestal duels als rechtsbuiten, maar leverde in die specifieke wedstrijden geen goals of assists af. De goals kwamen vooral van Til (15) en Linssen (13 goals, 8 assists) Kokcu (7 goals, 9 assists), Dessers (9 goals)

Het ware rendement ligt hoger

Vleugelspelers hebben vaak een ondankbare positie in het voetbal. Ze moeten ook veel verdedigende arbeid verrichten en krijgen daar, zeker in Nederland, lang niet altijd het verdiende krediet voor. En als je een perfecte assist geeft, maar jouw medespeler helpt de kans toch nog om zeep, dan heb je als buitenspeler toch weer ‘geen rendement’.
Het rendement als aangever is beter af te meten aan het aantal gecreëerde kansen per aantal acties. Als we naar die gegevens kijken hebben met name Jahanbakhsh en Paixão wat ‘pech’ gehad.
Aangever Alireza Jahanbakhsh en doelpuntenmaker Sebastian Szymanski vieren de 2-2 bij Ajax-Feyenoord
Aangever Alireza Jahanbakhsh en doelpuntenmaker Sebastian Szymanski vieren de 2-2 bij Ajax-Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Jahanbakhsh heeft een expected assists ratio van 0.42 per 90 minuten. Dat betekent dat hij in de wedstrijden in dit eredivisieseizoen tot nu toe gemiddeld om de wedstrijd een assist heeft gegeven. Met name bij hem hebben medespelers hier lang niet altijd daadwerkelijk een doelpunt van gemaakt.
Paixão heeft vergelijkbare cijfers. In ieder geval bij beiden een stuk hogere score dan de verwachte assists voor Dilrosun en Idrissi, die rond de 0.25 per 90 minuten is berekend. Al met al blijkt eigenlijk uit alle data over dit seizoen dat het huidige Feyenoord een behoorlijk goede score heeft met betrekking tot het aantal doelpunten, assists en mogelijke doelpunten waar de vleugelspelers in dit seizoen bij betrokken zijn.
Op 2 april krijgen zij de eerstvolgende mogelijkheid om de cijfers nog verder op te krikken, in de derby op Het Kasteel tegen Sparta. Dat gebeurt dan wel zonder Idrissi, die geschorst is. Waarschijnlijk zal Paixão dan weer eens een keer mogen starten.
Voor de aantallen expected goals en expected assists in dit artikel is gebruik gemaakt van de statistieken van FootyStats.