RECHTSZAAK

Vrouw steelt een fortuin van haar vader en verbrast het geld aan online gokken en shoppen

Roulettewiel
Roulettewiel © Rijnmond
Een 32-jarige vrouw uit de Hoeksche Waard heeft volgens justitie een bedrag van mogelijk 100 duizend euro van haar vader gestolen. In de rechtbank van Rotterdam wordt duidelijk hoeveel het verdwenen geld kapot maakt binnen het gezin. “Ik heb geen zussen meer, ik heb geen vader meer.”
Al bij de eerste woorden van de rechter huilt de 32-jarige vrouw. Ze oogt geknakt. “Ik vind het moeilijk om hier te zitten. Dit was nooit de bedoeling”, zegt ze. Ze zal later haar excuses aanbieden voor het drama dat zich drie jaar lang afspeelt en stopt op 17 juni 2021.
De vader doet aangifte en justitie vindt honderden verdachte transacties op zijn bankafschriften. De totale schade is volgens justitie 100.878 verdwenen euro’s.
Het begint allemaal als de vader voor zijn werk naar het buitenland moet. Hij werkt in de scheepsbouw en doet vele zaken in China en Egypte. Hij vraagt zijn dochter tijdens zijn langdurige afwezigheid zijn bankzaken en administratie te regelen. Ze krijgt zijn pinpas.
Het is opvallend dat hij juist aan haar vraagt de financiën te doen. “Iedereen weet dat ik niet met geld kan omgaan." Volgens de officier is dat niet van vandaag of gisteren. "Uw vader zei al tegen u: je hebt geen gat in je hand, je hebt helemaal geen hand."
“Als u tien euro heeft, wilt u er twintig”, zegt de rechter. De vrouw knikt. “Ik moet beschermd worden. Ik kan het niet. Als kind al niet. Ik leende altijd bij mijn zus.”

Vader geraffineerd kaalgeplukt

Over de gemaakte afspraken verschillen de meningen. “Zorg dat je niet te kort komt. Pak maar voor je kinderen”, meent de vrouw te hebben gehoord van haar vader. “Dat heb ik dus te veel gedaan. Sorry.” Er vloeien opnieuw tranen.
“Ze ging geraffineerd te werk”, zegt de officier van justitie. “Automatisch overgemaakte bedragen aan bijvoorbeeld de verzekeraar liet ze storneren. Dan boekte ze dat exacte bedrag onder dezelfde vermelding vervolgens naar haar eigen rekening. Zo moest je echt kijken naar welke rekeningnummer het precies ging.” Zelf zegt de vrouw zich niets meer te kunnen herinneren. Ook van het storneren, het terug laten boeken van een betaling, weet ze niets meer.
Als na drie jaar alles uitkomt, is de vader razend. “Volgens hem is de afspraak nooit gemaakt”, zegt de rechter. Dat ontkent de verdachte. “Over bedragen hebben we het nooit gehad. Ik mocht gewoon wat pakken.”
De schade blijkt immens te zijn voor de vader. Hij komt in de financiële problemen en wordt zelf onder curatele gesteld.
“Hij heeft zelf grote schulden moeten maken om zijn leven weer op orde te krijgen”, zegt de officier. De kaalgeplukte vader is zelf niet aanwezig in de rechtszaal en eist bij monde van zijn dochters zo’n anderhalve ton terug. Daarin zit een bedrag van 1100 euro voor geleden emotionele schade. Dat laatste bedrag wil de dochter graag vergoeden. "Als ik het had, zou ik het nu neerleggen. Ik vind het gewoon verschrikkelijk."
'Hij was alleen maar met het geld bezig. Zoveel angst en verdriet'
Dochter die haar vader vertegenwoordigt tijdens de rechtszaak
Namens de vader zitten zijn andere dochters in de kleine rechtszaal. Daar zijn de pijn en het verdriet heel groot en ook bij hen lopen de emoties op.
“De afgelopen twee jaar zijn zó heftig geweest”, zegt een zus. “Mijn vader lag ernstig ziek in een ziekenhuis. Hij was alleen maar met het geld bezig. Zoveel angst en verdriet. Zelfs nog vlak voor hij in slaap werd gebracht wilde hij voorkomen dat er nog één euro naar haar ging. Ik heb op hem in moeten praten, zelfs ruzie moeten maken.”
Het verdwenen geld heeft een spoor van vernieling getrokken door het gezin.
“Voor mijn vader ben ik dood”, zegt de vrouw. “Ik had het liefste gehad dat hij hier was. Dan had ik hem in de ogen gekeken en excuses gemaakt. Maar hij vroeg me in een brief hem met rust te laten. Dat respecteer ik.”
Met de moeder lijkt er nog wel contact te zijn. Ze is er volgens advocaat Bruno Ficq niet bij ‘omdat ze het familiedrama niet kan aanzien’.

Vriendin in China

Het wordt tijdens de zitting niet helemaal duidelijk waarom de vader juist de dochter met weinig financiële zelfbeheersing vraagt zijn zaken te behartigen.
“Mijn vader en ik waren heel goed. Mijn moeder zag te veel. Hij had een vriendin in China. Daar had mijn moeder het moeilijk mee. Waarom ik? Omdat we op elkaar lijken. Weinig vragen stellen.”
Volgens advocaat Ficq wil de vader zijn vermogen buiten het zicht houden van de vrouw van wie hij gescheiden is, met als doel de alimentatie zo laag mogelijk te houden.

Online roulette

Het is een vraag die al tijdje in de lucht hangt en die wordt gesteld door een van de rechters: “Wat deed u precies met het geld?”
De vrouw is er eerlijk over. “Ik had een gokprobleem. Maar daar is niet al het geld heengegaan.” In praktijk blijkt ze online roulette te spelen. Ze zegt ook veel te hebben gekocht voor haar kinderen. Geld dat ze dus eigenlijk helemaal niet had.
Het gaat nog steeds niet goed met de vrouw. Ze heeft wel werk en heeft op eigen verzoek een bewindvoerder om haar uitgaven in toom te houden. Na de ontdekking van haar vader, zegt ze depressief te zijn geweest en overwoog ze naar eigen zeggen een einde te maken aan haar leven. Ze heeft last van angsten, is labiel, slikt kalmeringsmiddelen en is al lang gevoelig voor verslaving. "Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Ik heb elke dag verdriet."

30.000 euro

Volgens advocaat Ficq is het verdwenen bedrag hoogstens 30 duizend euro en heeft de vader zelf ook geld uitgegeven van zijn rekening. Ook justitie geeft toe dat het wellicht minder zou kunnen zijn de genoemde ton. "Ik kan me niet voorstellen dat het zoveel was", zegt de vrouw er zelf over.
De advocaat verzet zich tegen de voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en de taakstraf van 240 uur die justitie eist. Volgens hem is een gedeeltelijk voorwaardelijke taakstraf en 1100 euro smartengeld voldoende.
“Ze vindt het moeilijk om hier te zijn met haar familie die boos is. Haar vader noemt haar niet meer zijn dochter. Ze is getekend en heeft veel gedachten aan de dood. Ze had niet in de gaten dat ze stap voor stap dat geld uitgaf. Mijn cliënt heeft veel spijt. Ik vind het moedig dat ze hier is.”
De zussen die in de zaal zitten, hebben daar geen enkel begrip voor.
“Het zijn heftige bedragen die nooit ten goede zijn gekomen aan mijn vader. Haar leven leek door te gaan, maar wij zitten te praten met mijn huilende vader. Heel de familie is door haar toedoen om zeep geholpen.”

De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl