LOKAAL

Maassluis wil dertig jaar oude stedenband met Hongaarse stad beëindigen

Burgemeesters Edo Haan (Maassluis) en Richard Horváth (Hatvan) vieren 25 jaar stedenband in 2017.
Burgemeesters Edo Haan (Maassluis) en Richard Horváth (Hatvan) vieren 25 jaar stedenband in 2017. © Screenshot YouTube Hatvan TV
Als het aan burgemeester en wethouders van Maassluis ligt, wordt de stedenband met het Hongaarse Hatvan na dit jaar beëindigd. Het gemeentebestuur wil volgens de WOS van de band af, vanwege de politieke situatie in Hongarije.
Het vriendschapsverdrag met Hatvan dateert van 30 juni 1992. Alle activiteiten worden ondersteund en begeleid door de in 1993 opgerichte stichting Stedenband Hatvan-Maassluis. In de afgelopen dertig jaar hebben diverse sporters, kunstenaars, scholieren, musici, ambtenaren en bestuurders Hatvan bezocht. Ook hebben vele Hongaren Maassluis bezocht. Tot en met 2020 kreeg de stichting jaarlijks 5.000 euro aan subsidie voor die activiteiten. Vanwege de pandemie zijn er daarna geen uitwisselingen meer geweest.
De politieke situatie is in de afgelopen periode veranderd. De politieke partij van premier Viktor Orbán heeft al lange tijd een grote meerderheid in het parlement. "Onder premier Viktor Orbán heeft de Hongaarse regering diverse maatregelen genomen die de democratische rechtstaat ernstig hebben aangetast. De beperking van democratie, onafhankelijke rechtspraak, vrijheid van meningsuiting, lhbti-rechten en het maatschappelijk middenveld door de Hongaarse regering zijn zorgelijk", schrijft burgemeester Edo Haan in een voorstel aan de raad. De politieke ontwikkelingen zijn doorslaggevend in de keuze om de samenwerking te beëindigen.

Bestuur wil stichting opheffen

Aan de Stichting Stedenband Maassluis-Hatvan is gevraagd of zij nog wel uitwisselingen wil blijven organiseren, omdat hier formeel geen stedenband voor nodig is. Maar het bestuur heeft aangegeven de stichting op te heffen als er geen stedenband meer is. "Zij verwachten dat de verenigingen in Hatvan minder interesse zullen hebben in uitwisselingen als de formele stedenband stopt, omdat in Hongarije de lokale overheid een grote rol heeft in het verenigingsleven."
De gemeenteraad beslist komende dinsdag over het beëindigen van de stedenband per 1 januari 2024.
Dit is een verhaal van onze mediapartner WOS.