RPhO viert 100-jarig bestaan met een ode aan Rotterdam

Het Rotterdam Philarmonisch Orkest viert haar 100-jarig bestaan met een muzikale ode aan Rotterdam. Dat wordt dit weekend door het orkest opgevoerd in de Doelen tijdens het nieuwjaarsconcert. Het muziekstuk is gecomponeerd door Florian Magnus Maier.

"Ratatam, daar begint het stuk mee en hoor je het hele stuk terugkeren en dat staat voor Rotterdam", zegt de componist. Maier heeft allerlei herkenbare elementen van Rotterdam in het stuk gestopt. Van bouwputten, gabber, de Erasmusbrug en diversiteit tot de drie voetbalclubs van Rotterdam.

"Ik heb geprobeerd de stad in al haar facetten als een mozaïek neer te zetten en hopelijk herkent de Rotterdammer zich erin."

Florian Magnus Maier heeft zich onder andere laten inspireren door de Rotterdamse skyline, de Erasmusbrug, het water, de rivier, de hoge gebouwen en de bouwputten. "Een markant riedeltje symboliseert de Erasmusbrug", zegt Maier.

Naast de fysieke omgeving waren ook alle culturen en nationaliteiten in Rotterdam een inspiratie voor de componist. "Het is als een wereldreis door de stad met allerlei andere winkels en meerdere talen door elkaar. Dat heb ik muzikaal proberen te schetsen met verschillende soorten muziek uit verschillende delen van de wereld die elkaar afwisselen en samen Rotterdam vormen."

Voor een goed verstaander zijn de clubliederen van de drie voetbalclubs Feyenoord, Sparta en Excelsior in de ode aan Rotterdam verwerkt. "Het was zo leuk hoe die drie liederen op een hele harmonische manier om elkaar heen kronkelen. Het zit een beetje verstopt aan het einde van het stuk maar als de zaal grinnikt, dan weet ik dat ze de grap herkennen."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdams Philharmonisch Orkest
Deel dit artikel: