FEYENOORD

Van Gobbel kan niet wachten om Feyenoord weer op de Coolsingel te zien staan: ‘Ik zie wel een overeenkomst met 1993’

Van Gobbel met de kampioensschaal van Feyenoord
Van Gobbel met de kampioensschaal van Feyenoord © Orange Pictures
Ulrich van Gobbel weet het zeker: Feyenoord wordt weer kampioen en staat ergens in mei weer op de Coolsingel om de schaal aan een uitzinnige menigte te laten zien. Hij maakte zelf twee huldigingen met de schaal mee, in 1993 en 1999, en ging met ons alvast richting het stadhuis.
“Als je naar de vooruitzichten kijkt, dan kan het eigenlijk niet meer mis gaan,” begint de voormalig verdediger. “Ik kan niet wachten tot ze op de Coolsingel staan. Dat hebben ze ook verdiend.”
Met Ulrich van Gobbel naar de Coolsingel
“Het jaar hiervoor stonden ze in de Conference League finale. Zo ging het bij ons in ’93 ook een beetje. Wij toen de beker, zij nu die Europese finale. Het lijkt wel op elkaar. En het jaar erna het kampioenschap.”

Parallel met 1993

Van Gobbel ziet een overeenkomst met 1993 qua het verhaal van de club. Waar Feyenoord vandaan komt. Maar voetballend houdt de vergelijking snel op, vindt hij. “Wij hadden wel een totaal ander elftal. Het voetbal is veranderd. Er is nu veel meer intensiteit. Die vergelijking wil ik echt niet maken.”
Foto van de kampioenswedstrijd van Feyenoord tegen Groningen in 1993
Foto van de kampioenswedstrijd van Feyenoord tegen Groningen in 1993 © Orange Pictures
Het kampioenschap is vooral een verdienste van de trainer, Arne Slot. De coach krijgt veel lof, ook van jeugdtrainer Van Gobbel. “Hij is gewoon duidelijk en weet wat hij wil. Dat zie je hem uitstralen. Hij is de baas en de rest gaat daar in mee.”
Van Gobbel werkte in de jeugd bij Feyenoord samen met veel spelers van dit elftal. Lutsharel Geertruida, Justin Bijlow, Quilindschy Hartman en Orkun Kökcü. “Ik heb goed met die gasten gewerkt maar uiteindelijk doen ze het wel zelf,” complimenteert Van Gobbel het viertal. “Er wordt weleens gezegd dat wij ze opleiden, maar het talent zit daar. Het gaat er alleen om dat je ze een beetje vormt en een beetje opvoedt. Maar uiteindelijk doen ze het zelf om dit te bereiken.”

Coaching van Geertruida

Vooral met Geertruida, die net als Van Gobbel als centrumverdediger speelt, sprak hij intensief. “Daar heb ik veel mee gesproken ja, situaties uitgelegd. Hij vertaalt dat heel goed. Dus dat is mijn job, maar hij doet dat zelf. Ik hoef niet te leren hoe hij een bal moet trappen. Het zit hem meer in het begeleiden en op de rem trappen als ze heen en weer gaan tussen de jeugd en het eerste elftal. Dat moet je kunnen managen als trainer en ze dan bij de les houden. Niet verdrietig zijn als ze van het eerste terug komen, maar dan juist doorgaan. Dan gaan ze uiteindelijk die stap maken.”
Ulrich van Gobbel over de jeugdspelers van Feyenoord in het eerste elftal
“Het gaat om dat mentaal hard maken. Denk aan het seizoen in de Youth League, toen zat ik er dicht op met Cor Adriaanse. Spelers hadden het toen best lastig, net zoals je nu ziet in het team van Melvin Boel (onder 21 red.). Spelers sluiten aan bij het eerste en komen dan weer terug. Dat moet je echt managen als trainer.”

Op de Coolsingel

Binnenkort ziet Van Gobbel deze jeugdspelers dus de schaal omhoog houden op het bordes van de Coolsingel. Hij stond er zelf ook twee keer. “Die eerste keer was de mooiste keer. 1999 was ook heel mooi, maar in ’93… de situatie waar wij vandaan kwamen als club. Eerst de beker, toen het kampioenschap het jaar erna. Dat was heel mooi.”
En als ervaringsdeskundige heeft hij natuurlijk ook een tip voor de spelers, hoe zich te gedragen tijdens de balkonscene. Juist omdat hij zelf in 1999 daarin even uit de bocht vloog. “Geen domme dingen roepen, hahaha! Hou het hoofdje erbij, anders kan het heel raar aflopen hè.”
We spraken Ulrich van Gobbel veel langer over het kampioensjaar van 1993, exact 30 jaar geleden. Op 23 mei organiseren de makers van de podcast Geluid van Zuid een theateravond in Theater Zuidplein. Met medewerking van meerdere hoofdrolspelers van destijds. Kaarten zijn hier te verkrijgen.