DIEREN

'Papa' visarend, eerder dan ooit, terug in de Biesbosch

Visarend (archief)
Visarend (archief) © Thomas van der Es
Na een afwezigheid van enkele maanden is de visarend weer gespot in de Biesbosch. Boswachter Joey Braat denkt dat het om het mannetje gaat dat eerdere jaren ook al naar het natuurgebied bij Dordrecht kwam om te paren.
De visarend eet – zoals de naam al zegt – voornamelijk vis en broedt langs heldere meren, plassen en langs sommige zeekusten. Het liefst kiezen ze een rustig plekje om te broeden, een plaats die ook goed dienst doet als uitkijkpost. De laatste jaren is de Biesbosch uitgegroeid tot de favoriete Nederlandse broedplek van de visarend.
Afgelopen jaar waren er zelfs drie nesten met elk drie jongen. "Het is echt wel uniek dat er drie kuikens zijn groot gebracht", zei boswachter Joey Braat daarover vorig jaar tegen RTV Dordrecht. Een visarend krijgt maximaal drie eieren. "Het is dan hartstikke mooi als er drie ook daadwerkelijk uitvliegen."
Een webcam van Beleef de Lente is gericht op een nest van de visarend. Die webcam ging vorige week online toen de visarenden in Frankrijk waren gespot. Als alles goed gaat, gaat de vogel voor het achtste jaar op rij broeden in de Biesbosch. "Wij hebben er veel zin in en gaan vaak kijken”, schrijft boswachter Harm Blom.
Voorlopig is het wachten tot het dier zich op het nest laat zien. In 2022 landde de visarend op 25 maart op het nest. Een jaar eerder was dat op 26 maart. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat ‘papa’ visarend zijn vertrouwde nest heeft gevonden.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.