DOODSLAG

Drama in arbeidsmigrantenhotel was 'in volslagen dronkenschap'

Het arbeidsmigrantenhotel staat aan de Wevershoekstraat
Het arbeidsmigrantenhotel staat aan de Wevershoekstraat © MediaTV
Een kamer in het arbeidsmigrantenhotel aan de Wevershoekstraat in de Rotterdamse Millinxbuurt was op 18 december 2022 het trieste decor van een geweldszaak. De balans: een dode vrouw en een zwaargewonde man. Een 27-jarige man uit Letland zit vast voor beide delicten, maar ontkent.
Ando K. belt zelf 112 op 18 december. Hij vertelt dat hij bij het wakker worden zijn vriendin levenloos op de badkamervloer heeft aangetroffen. De politie kent het opgegeven adres: die nacht hebben zij al een man gewond naar het ziekenhuis gebracht. Wat is hier gebeurd?
Een flinke complicatie in het onderzoek is dat er door alle betrokkenen flink veel alcohol is gebruikt. "Dit heeft zich in volslagen dronkenschap afgespeeld", zegt advocaat Anton Vélu. Hij staat vrijdag tijdens een inleidende zitting in Rotterdam Ando K. bij.
Het verhaal achter het drama is als volgt. Ando en Laila komen uit Letland en werken in de vis- of vleesverwerkende industrie, zoals kippenslachterijen. Ando is hier pas drie maanden, Laila is al langere tijd zijn partner. Haar 19-jarige zoon komt ook naar Nederland en ze verblijven in het arbeidsmigrantenhotel aan de Wevershoekstraat.
Als Ando op 18 december thuiskomt van zijn werk is er bezoek. De man, ook van buitenlandse komaf, toont enige interesse voor Laila en dat zou Ando niet bevallen. Getuigen hebben hem met een stoel dreigend boven de bezoeker zien staan. Het gezelschap begint te drinken.

Schedelbasisfractuur

Om 5:00 uur in de nacht wordt de politie gealarmeerd. Ze treffen Laila, haar zoon en de bezoeker in bed aan. De bezoeker is gewond, in het ziekenhuis blijkt hij een schedelbasisfractuur te hebben. Zes uur later, om 11:00 uur in de ochtend, is dan de 112-melding van Ando dat zijn vriendin overleden is.
De bezoekende man weet niet wie hem heeft mishandeld, daar was hij te dronken voor. Dat geldt ook voor de zoon van Laila: hij weet niet wie de man heeft geslagen en niet wie zijn moeder heeft gedood.
Maar is zij wel door een misdrijf om het leven gekomen? De recherche gaat er vanuit dat zij is gewurgd: op haar hals zit het DNA van Ando. Het ringkraakbeen van de vrouw, dat onderin het strottenhoofd zit, is gebroken.
Advocaat Vélu: "Mijn cliënt heeft Laila bij thuiskomst omhelst en gekust, dat kan het DNA verklaren. Die breuk van het ringkraakbeen is eerder door de radioloog niet vastgesteld, dus daar wil ik de patholoog nog wel wat vragen over stellen. Ik wil ook weten in hoeverre het alcoholgebruik van het slachtoffer heeft bijgedragen aan haar dood."

Vluchtgevaar

De advocaat vraagt de rechtbank vrijdag om Ando K. voorlopig vrij te laten maar die wijst dat af. Er is op dit moment voldoende bewijs tegen de verdachte. Ook is er sprake van vluchtgevaar: hij zou wel eens terug naar Letland kunnen gaan.
Verder noemt de rechtbank het recidivegevaar: vriendinnen van Laila hebben verteld dat zij al meermalen was mishandeld door haar vriend, met blauwe plekken als zichtbare sporen. In een telefoongesprek zou hij hebben gezegd dat hij haar 'nog een keer op haar bek zou gaan slaan'.
De officier van justitie wijst er ook op dat onder negen van de tien nagels van Laila het DNA van Ando zat. Zijn dat afweersporen die getuigen van een zeer gewelddadige avond in het arbeidsmigrantenhotel? Over drie maanden is er een volgende zitting en dan wordt mogelijk duidelijker wat de precieze achtergronden zijn van dit treurige verhaal.