MAASSTAD ZIEKENHUIS

Voormalig internist Maasstad Ziekenhuis krijgt beroepsverbod na seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het Maasstad Ziekenhuis
Het Maasstad Ziekenhuis © Rijnmond
Het Medisch Tuchtcollege heeft een 54-jarige Dordtse internist van het Maasstad Ziekenhuis uit het vak gezet vanwege het betasten van drie co-assistenten in de schaamstreek. Dat gebeurde tijdens een lesdag echografie. De vrouwen moesten zich tot op de onderbroek uitkleden en vaatonderzoek van de liezen op elkaar oefenen. De man maakte ook nog eens met zijn telefoon stiekem opnames.
Het Maasstad Ziekenhuis krijgt in november 2021 de eerste meldingen binnen over het grensoverschrijdende gedrag van de man. De internist wordt meteen geschorst en verschijnt sindsdien niet meer in het Rotterdamse ziekenhuis, waar hij sinds 2003 werkte.
In de twee maanden daarna doen de drie vrouwelijke co-assistenten van het Rotterdamse Erasmus MC afzonderlijk aangifte tegen de Dordtenaar.
De politie houdt de arts vorige maand aan. De man wordt daarna onder strenge voorwaarden vrijgelaten.

Beelden van ontklede studentes

De man heeft tijdens de les niet alleen de schaamstreek van de studentes ongevraagd en onaangekondigd betast, hij schuift daarbij ook nog hun onderbroek opzij. Dit laatste gebeurt niet per ongeluk: het gebeurt de hele lesdag door, bij alle drie de co-assistenten.
Daarnaast maakt de Dordtenaar met zijn telefoon tijdens de les stiekem opnames van de ontklede studentes. Als die dat in de gaten krijgen, weigert hij ze de beelden te laten zien. Zijn telefoon is privé, zegt hij volgens De Volkskrant, waarna hij naar het toilet vlucht en de beelden van zijn toestel wist.
Wat tegen de man pleit, is dat hij dezelfde les op een andere dag geeft aan twee mannelijke co-assistenten. Die mogen hun broek aanhouden en zij hoeven bij elkaar geen vaatonderzoek van de liezen te doen. Toch probeert de arts de tuchtraad ervan te overtuigen dat het aanraken van de schaamstreek noodzakelijk is bij een echografisch onderzoek.

Snoeihard oordeel

Het Medisch Tuchtcollege oordeelt snoeihard over de man. Zijn gedrag is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. De man had bij de vrouwen de indruk kunnen wekken dat het betasten van de schaamstreek normaal is bij een echografisch onderzoek, met alle gevolgen van dien voor toekomstige patiënten van de co-assistenten.
Vanwege dat laatste schrapt de tuchtraad de arts uit het BIG-register. In dat register staan erkende zorgverleners. Zonder registratie kan iemand niet in de zorg werkzaam zijn.
Het tuchtcollege stelt verder dat de man het vertrouwen van de co-assistenten heeft misbruikt en beschaamd, en hun mentale gezondheid heeft geschaad. Hij ziet bovendien niet in dat zijn gedrag niet door de beugel kan. Twee vrouwen hebben een aanzienlijke studievertraging opgelopen.

Strafzaak

De internist kan nog in hoger beroep tegen het besluit. Zijn advocaat zegt in De Volkskrant dat hij nog niet weet of zijn cliënt dat doet.
Het blijft vermoedelijk niet bij deze vernietigende uitspraak van het Medisch Tuchtcollege. Er komt waarschijnlijk een strafzaak. Justitie klaagt hem aan voor het plegen van ontucht, aanranding en het maken van foto's van seksuele aard.