HAVENBEDRIJF ROTTERDAM

Havenbedrijf Rotterdam verklaart de oorlog aan de vos die te veel slachtpartijen aanricht

Het Havenbedrijf Rotterdam verklaart de vos de oorlog
Het Havenbedrijf Rotterdam verklaart de vos de oorlog © Rijnmond
Havenbedrijf Rotterdam trekt alles uit de kast om de vossen in het havengebied onschadelijk te maken. Schrikdraad, vossenvallen en simpelweg afschieten moeten een einde maken aan de slachtpartijen die de dieren aanrichten onder broedvogels, waaronder de kleine mantelmeeuw en de stormmeeuw.
Rond deze tijd maken de vogels zich op voor het broedseizoen, dus ook in het Rotterdamse havengebied. Op braakliggend haventerrein nestelen zich grote kolonies meeuwen, tot grote vreugde van de vos.
Drie jaar geleden werd het rode roofdier voor het eerst gespot en inmiddels zijn er vele tientallen. En al die vossen laten zich met name in het broedseizoen de meeuwen goed smaken. Juist dan zijn meeuwen met hun grondnesten op hun kwetsbaarst.

Jacht op de vos geopend

"Vijf jaar geleden hadden we nog zo'n 30 duizend broedpaartjes van de kleine mantelmeeuw. Vorig jaar zijn er slechts 13 duizend paartjes geteld", vertelt Jan Putters. Hij beheert de buitenruimte van de Rotterdamse haven.
Daarom werd de jacht op de vossen geopend. Jagers wisten vorig jaar dertig dieren af te schieten, maar dat is niet genoeg om de broedvogels te beschermen. Er lopen nog te veel vossen vrij rond, op zoek naar een makkelijk meeuwenhapje.
De kolonies zijn afgeschermd met schrikdraad. "De vos loopt langs de afzetting en ziet die meeuwen. Hij probeert erbij te komen door over het hek te springen. Maar dan stoot hij zijn neus letterlijk tegen de stroomdraden. De volgende keer laat hij het wel om te proberen bij de meeuwen te komen", zegt Putters.
Het Havenbedrijf Rotterdam verklaart de vos de oorlog

Schrikdraad en vallen

Het havenbedrijf heeft op de plek waar de meeuwenkolonies grenzen aan de weg afrasteringen aangebracht, om te voorkomen dat de kleine meeuwtjes per ongeluk op de weg terechtkomen. Maar een hongerige vos laat zich niet tegenhouden door hekwerk zonder schrikkeldraad.
"Om die vossen toch te kunnen pakken, plaatsen we vossenvallen. Daar leggen we takken en boomstammen omheen In de val leggen we iets wat een vos lekker vindt. Ze kunnen de val in, maar ze kunnen er niet meer uit."
Welke maatregel is het meest effectief, afschieten, schrikdraad of vossenvallen? Putters aarzelt geen moment: "Afschieten. Dit is een gigantisch gebied. Alles afschermen is niet te doen. Dat is niet te betalen."
Jan Putters, beheerder buitenruimte van de Rotterdamse haven
Jan Putters, beheerder buitenruimte van de Rotterdamse haven © Rijnmond

Nieuwe vergunning nodig voor afschieten in de nacht

Maar het Havenbedrijf Rotterdam mag de vossen alleen overdag laten afschieten. En dat terwijl het roofdier zich dan nauwelijks laat zien. "'s Nachts komen ze naar buiten. Dan zijn wij er niet. We mogen ook niets. Ze gaan het terrein op en kunnen lekker hun gang gaan."
Putters hoopt daarom dat de provincie Zuid-Holland snel een vergunning afgeeft zodat er 's nachts op de vos gejaagd mag worden.