OPLICHTING

Jacqueline (83) is de sleutel van haar kelderbox kwijt, louche slotenmaker rekent 1500 euro voor een uurtje werk

Slotenmaker aan het werk (ter illustratie)
Slotenmaker aan het werk (ter illustratie) © Pixabay (archieffoto)
Een bejaarde vrouw uit Spijkenisse is vorige week fors opgelicht door een slotenmaker. En zij blijkt niet de enige. Het regent klachten over de peperdure rekeningen van Allroundservice4u uit Capelle aan den IJssel. Hoe gaat deze 'laaienlichter' te werk? En waar is 'ie te vinden?
Het is vrijdag 24 maart en Jacqueline (83) is in paniek. Ze is de sleutel van haar berging kwijt. In de kelderbox staat haar rollator. En die heeft ze bitterhard nodig, omdat ze slecht ter been is en een afspraak heeft bij de huisarts.
Een buurvrouw weet raad. Via internet snort ze snel een slotenmaker op, die Jacqueline uit de brand kan helpen. De vakman belooft snel te komen. En doet dat ook. Een ander slot op de kelderbox? Fluitje van een cent. Binnen een uur is hij klaar.
Met een stalen gezicht schuift de slotenmaker zijn klant daarna een factuur onder de neus. Totaalbedrag: 1.240,65 euro. Met 21 procent btw erbij komt dat neer op 1.501,19 euro. Of Jacqueline even wil pinnen. Als blijkt dat ze haar maximum voor die dag bereikt heeft bij de bank, komt de man haar hoegenaamd genereus tegemoet. Driehonderd euro cash erbij mag ook, no problem.
Jacqueline is compleet overdonderd en rekent af. Haar schoonzoon is woedend en maakt de oplichting wereldkundig. Inmiddels gaat Jacqueline's verhaal viraal op sociale kanalen als Twitter en Facebook.
Allroundservice4u maakt misbruik van de hulpeloosheid van mensen.
Gedupeerde Corstjens
Jacqueline is bepaald niet de enige prooi van Allroundservice4U. Op websites als Klachtenkompas beklagen meer mensen zich over het bedrijf. Zo schrijft M.W. Corstjens op 4 januari 2023: "Een exorbitant hoge rekening van 1.218 euro voor het uitboren van een slot en een nieuwe cilinder. Een werkje van nog geen half uur. Allroundservice4u maakt misbruik van de hulpeloosheid van mensen."
Corstjens, die een deel van het betaalde geld terug wil, wacht nog altijd op een reactie van het bedrijf.

646 euro voor tien minuten werk

Ook J.J. de Vos zag zich geconfronteerd met een absurd hoge rekening. In december kreeg hij zijn aanhanger niet meer los van de auto door een gebroken sleuteltje. Allroundservice4U had het euvel in tien minuten verholpen. Rekening: 646,02 euro. "Na afloop bij het opmaken van de factuur kwamen er allerlei kosten bij. Voorrijkosten, diagnose stellen, gebruik boortje, materiaal verbruik (2x met spuitbus olie spuiten??)", schrijft De Vos, die zich 'best genomen' voelt.
Hij wil het te veel betaalde bedrag graag retour. Maar na weken is het nog altijd 'oorverdovend stil'. "Zal wel nooit meer iets horen", sombert de klager.
H. van Stekelenburg ging eveneens het schip in met het Capelse bedrijf. Voor de lieve som van 1490 euro kreeg hij een nieuw slot op zijn achterdeur. Bij het pinnen kon hij het verschuldigde bedrag niet goed lezen, vanwege de oogziekte glaucoom. Van Stekelenburg schrok zich een ongeluk toen hij zag wat er van zijn rekening was afgeschreven. "Als je nog enig geweten of normbesef hebt, doe je dit je medemens niet aan. Dan ben je een intens verdorven iemand als je er zulke praktijken op nahoudt en slachtoffers maakt onder mensen die toch al oud, ziek of kwetsbaar zijn", tiert hij.

Crimineel

Wie o wie gaat er toch schuil achter Allroundservice4U? Die vraag is per telefoon niet op te lossen. Het vermelde 06-nummer schakelt direct over op een automatisch voicemailsysteem. Een vrouwenstem vertelt de beller dat je een bericht in kunt spreken. Maar dan moet je snel zijn. Want wie niet direct begint te praten, raakt de verbinding kwijt. Als je wel rap iets inspreekt, word je bedankt voor je boodschap. Een toezegging dat je teruggebeld wordt, krijg je in elk geval niet.
Allroundservice4U blijkt trouwens op nog meer fronten actief. Je kunt er ook aankloppen voor schilderwerk en het zetten van glas.
Het bedrijf zou aan de Paulus Potterlaan in Capelle aan den IJssel zitten. Maar dat blijkt niet meer het geval. Het adres bovenaan de factuur is van Flex & Meet, een onderneming waar zzp'ers een bureau kunnen huren. Of een postadres.
Het kantoor - een aanbouw aan een woonhuis in een nette wijk - ziet er op het eerste oog verlaten uit. Maar na eventjes wachten op de stoep zwaait de deur toch open. "Allroundservice4U?", zegt een vriendelijke vrouw, "daarmee hebben wij het contract verbroken."
De postbussen bij Flex & Meet
De postbussen bij Flex & Meet © Kool Pictures
De spreekster wil niet met naam genoemd worden. "Schrijf enkel maar dat ik van Flex & Meet ben", zegt ze in de hal van het pand, waar de muren bedekt zijn met postbussen. Ook Allroundservice4U had hier tot voorkort een brievenbus, bevestigt ze. "Deze man - uit Riga, Letland - is maar één keer hier geweest. Om een contract af te sluiten. Hij betaalde nooit de huur. Ondertussen rolde zijn bus wel vol met enveloppen van advocaten, de rechtbank en de politie. Dat vonden wij verdacht. Een persoon die ook door hem opgelicht was, wees ons bovendien op zijn louche praktijken. Voor ons was het duidelijk: met zo'n ondernemer willen wij niets te maken hebben. En dus hebben we de huurovereenkomst opgezegd."
Het achterstallige bedrag ("Ik weet niet precies hoeveel") zal nooit meer betaald worden, vreest ze. "Mijn man is gerechtsdeurwaarder en weet heel goed hoe de hazen lopen. 'Een incasso in Riga?', zei hij, 'daar begin ik niet eens aan'."
Dat Allroundservice4U zoveel mensen belazerd heeft, vindt de vrouw 'verschrikkelijk'. "Dit is een gewoon een crimineel. En ik hoop van harte dat ze hem nog een keer pakken."
Bij de Autoriteit Consument en Markt zijn verhalen als die van Jacqueline bekend. "Dit soort oplichters duiken vaak op bij spoeddiensten", zegt woordvoerder Saskia Bierling. "Het zijn slotenmakers, loodgieters, elektriciens of ongediertebestrijders die misbruik maken van de wanhoop van mensen. Als je jezelf hebt buitengesloten of met je voeten in de derrie staat omdat je riool overstroomd is, wil je snel hulp en ga je niet eerst rustig research doen. Bij een zoekopdracht via Google komen deze malafide dienstverleners vaak bovenaan de lijst met hits te staan. Ze lokken je naar zich toe met lage voorrijkosten. En komen, als de klus geklaard is, met een torenhoge rekening. Heb je eenmaal betaald, dan is het heel lastig om je geld weer terug te krijgen. Ook zie je dat deze oplichters, als ze in de knel komen, gewoon weer verder gaan onder een nieuwe naam. Vorig jaar hebben we een slotenmaker uit Helmond een boete van 200.000 euro opgelegd voor agressieve en misleidende handelspraktijken. Of we Allroundservice4U ook op de korrel hebben? Daar doen we geen mededelingen over. Ik raad iedereen in elk geval aan om bij ons melding te maken van oplichting. Want hoe meer wij weten, hoe meer we kunnen doen."
En Jacqueline? Die heeft inmiddels hulp aangeboden gekregen. Van een advocaat, die haar kosteloos wil bijstaan. Maar zover zal het niet komen. "Mijn schoonmoeder is oud", vertelt de echtgenoot van Jacqueline's dochter aan RTL Nieuws, "en dit trekt ze allemaal niet meer."
Melding maken van een oplichter? Of op zoek naar tips om niet het slachtoffer te worden? Klik hier.