FC RIJNMOND

Voormalig hoofd jeugdopleiding Feyenoord in FC Rijnmond: 'Geertruida gaat binnen Nederland heel veel betekenen'

FC Rijnmond met Richard Grootscholten
FC Rijnmond met Richard Grootscholten © Rijnmond
Op een maandag waarop we niet kunnen terugblikken op het eredivisieweekend van Feyenoord, Sparta en Excelsior schuift Richard Grootscholten aan in FC Rijnmond. Met hem praten we uitgebreid over het opleiden van jeugdspelers. Grootscholten was ruim twee jaar hoofd jeugdopleiding bij Feyenoord en zag onder anderen 'geweldig persoon' Lutsharel Geertruida opkomen.
Het is bij Geertruida nog maar de vraag of hij komend weekend weer mee kan doen bij Feyenoord, in de stadsderby tegen Sparta. Afgelopen vrijdag raakte de verdediger, bij zijn Oranje-debuut, geblesseerd aan de hamstring. "Je ziet dat volle bak tegen Kylian Mbappé sprinten anders is dan spelen tegen Excelsior of RKC", reageert analyticus Robert Maaskant. "Maar volgens mij heeft Feyenoord ook wedstrijden gespeeld zonder Geertruida, dus dat is op te lossen."
Grootscholten was, ondanks de 4-0 nederlaag, te spreken over het optreden van Geertruida tegen Frankrijk. "Ik vond hem heel goed. Zoals ik hem ken heeft hij zich zelfs nog een beetje ingehouden, maar dat is ook een beetje gebrek aan vertrouwen in een nieuwe ploeg denk ik."
Lutsharel Geertruida in duel met Frankrijk-ster Kylian Mbappé
Lutsharel Geertruida in duel met Frankrijk-ster Kylian Mbappé © Marcel ter Bals/Orange Pictures
In de jaren dat Grootscholten bij Feyenoord werkte, van de zomer van 2016 tot eind 2018, zag hij Geertruida opkomen op Varkenoord. "Het is een geweldig persoon, een sfeermaker, iemand die bindt binnen de groep. Hij was nooit het grootste talent, maar daar had hij geen last van want hij deed zijn eigen ding. Hij stottert, maar heeft daar in het veld geen last van. Hij blaakt van zelfvertrouwen."
"Hij was fysiek altijd heel goed en maakte altijd veel goals in de jeugd", vervolgt Grootscholten. "Daarom twijfelden we of we hem niet als aanvallende middenvelder op moesten stellen. Hij is nu een heel multifunctionele speler geworden. Een speler die binnen Nederland heel veel gaat betekenen."
Grootscholten vertrok in november 2018 als hoofd jeugdopleiding van Feyenoord, vanwege een verschil van inzichten. In zijn tijd zag hij naast Geertruida namen als Orkun Kökcü, Tyrell Malacia, Justin Bijlow en Crysencio Summerville floreren op Varkenoord. Over laatstgenoemde zegt hij: "daar droop het talent echt vanaf, dat zag iedereen. Hij heeft zoveel wedstrijden beslist. Hij was zo brutaal, maar had ook wat moeite met volwassen worden. Een optelsom van problemen zorgde uiteindelijk voor zijn vertrek."
Bekijk hier de hele uitzending van FC Rijnmond, waarin uitgebreid wordt gesproken over het opleiden van jeugdspelers.
Voormalig hoofd jeugdopleiding Feyenoord in FC Rijnmond: 'Geertruida gaat binnen Nederland heel veel betekenen'