TWEEDE WERELDOORLOG

Plaquette moet herinnering aan Dordtse verzetsstrijder levend houden

Lenie Dicke
Lenie Dicke © familie Dicke
Ooit stond aan de Prinsenstraat in Dordrecht het ouderlijk huis van verzetsstrijder Lenie Dicke (1922-2000). Maar in januari 1945 werd de woning compleet in de as gelegd door een brand die door de Duitse bezettter was aangestoken. De initiatiefgroep Dochters & Zonen van Dordrecht en Stichting Museum 1940-1945 Dordrecht willen nu dat er een herinneringsplaquette wordt geplaatst op de plek waar het huis stond. Met dat voorstel hebben de partijen een brief gestuurd naar het college en de gemeenteraad.
Lenie Dicke is tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke vrouw in het verzet in Dordrecht. Als spil wist zij alles over zowel de onderduikers als over de activiteiten van de verzetsmensen. Op 3 januari 1945 wordt ze door de Duitsers gearresteerd. De hardhandige verhoren zijn erop gericht informatie van haar te krijgen over de verzetsgroep waarvoor ze werkt. Een week later wordt Lenie Dicke uit het Huis van Bewaring aan de Doelstraat bevrijd door haar verzetsvrienden. Een risicovolle actie van de Dordtse illegaliteit waarbij een Duitser omkomt. De wraak van de Duitse bezetter is hard: het huis van de familie Dicke aan de Prinsenstraat wordt op 10 januari 1945 in brand gestoken.
Op Internationale Vrouwendag (8 maart) werd er in Dordrecht uitgebreid stilgestaan bij Lenie Dicke. Op begraafplaats Essenhof is een straat naar haar vernoemd. "Nu ze er niet meer is, ben ik me ervan bewust hoeveel ik niet weet", zei Otto Kouwen toen over zijn moeder. Wat hij wel weet, is dat zijn moeder zichzelf niet als heldin zag. Dat zij een straat in Dordrecht naar haar vernoemd heeft gekregen, zou ze zelf niet nodig hebben gevonden.
Lenie Dicke na de bevrijding, op de achtergrond leden van de Binnenlandse Strijdkrachten
Lenie Dicke na de bevrijding, op de achtergrond leden van de Binnenlandse Strijdkrachten © Regionaal Archief Dordrecht

Herinnering levend houden

De plaquette die de initiatiefgroep Dochters & Zonen van Dordrecht en de Stichting Museum 1940-1945 Dordrecht voor ogen hebben, zou zich ook lenen om te informeren over de nauwe band tussen de Prinsenstraat en het Dordtse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er woonden namelijk nog een belangrijke verzetsfamilie in de straat: de familie Alblas. Daarvan is zoon Aart Alblas het bekendst: hij was een Engelandvaarder die in 1944 in concentratiekamp Mauthausen is gefusilleerd. De families Dicke en Alblas waren bevriend en trokken veelal samen op. Zo was het een zoon van de familie Alblas die Lenie Dicke in veiligheid bracht na haar bevrijding uit de gevangenis.
“De plek in de Prinsenstraat waar de brand heeft gewoed, is na de oorlog nooit meer bebouwd. Er zijn alleen wat parkeerplaatsen aangelegd. Tot op de dag van vandaag is het een zielloze ruimte, zonder enige verwijzing naar de historische gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden”, laat de initiatiefgroep weten. “Een plaquette met het verhaal van de Prinsenstraat als verzetsstraat zou daar verandering in kunnen brengen."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl