OPLICHTING

Slotenmaker liet bejaarde vrouw 1500 euro betalen voor een uurtje werk: met deze tips word jij niet belazerd

Slotenmaker aan het werk (ter illustratie)
Slotenmaker aan het werk (ter illustratie) © Pixabay (archieffoto)
Wie een slotenmaker zoekt om het huis in te kunnen terwijl de sleutel zoek is, moet oppassen voor oplichters. "Neem nóóit een sleutelmaker die bovenaan de zoeklijst op Google staat", tipt Gerard Swier van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde (NSGG). "En kijk of hij een winkel in de buurt heeft."
Rijnmond maakte gisteren DIT VERHAAL. Een bejaarde vrouw uit Spijkenisse werd onlangs fors opgelicht door een slotenmaker. Jacqueline (83) was haar sleutel van haar kelderbox kwijt, een louche slotenmaker rekende 1500 euro voor een uurtje werk En zij blijkt niet de enige. Het regent klachten over de torenhoge rekeningen van Allroundservice4u uit Capelle aan den IJssel.
Wie de huissleutel kwijt is, wil natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing om er weer in te kunnen. Dus wat doe je dan? Je belt een slotenmaker die de deur voor je kan openen en er eventueel een nieuw slot in kan zetten, als het slot niet gespaard kan worden. De meesten mensen tikken dan op hun mobiel 'sleutel kwijt' in de Google-zoekwebsite op hun mobiele telefoon. Dat levert meteen een heleboel adressen en telefoonnummers van slotenmakers op die je uit de vervelende situatie kunnen verlossen.
Tenminste: als ze betrouwbaar zijn. Er zijn nogal wat oplichters actief in deze branche, zo blijkt. "Ik heb wel eens een rekening gezien van en mevrouw die 4000 euro moest betalen voor een nieuw slot", zegt Swier. Terwijl dat maximaal een paar honderd euro zou moeten kosten. Als de klant niet verder dan 10 kilometer van zijn winkel woont, en hij het slot gemakkelijk kan vervangen, is hij niet zo lang bezig. "Dan komt een rekening meestal op zo'n 125 tot 150 euro. Als het een ingewikkeld slot is en ik veel tijd nodig heb, wordt het duurder, misschien zo'n 350 euro."

Hoe vind je een betrouwbare sleutelmaker?

Maar een rekening van duizend of meer euro die oplichters in de branche rekenen, heeft hij nog nooit uitgeschreven. De vraag aan Swier is wat je nu moet doen om in één keer een goede sleutelmaker te vinden, die geen torenhoge rekeningen stuurt maar je slot wel snel ontgrendelt en het slot vervangt als dat nodig is.
De eerste tip is om de eerste slotenmakers die opduiken in de resultatenlijst van Google vooral níet te nemen. "Die betalen heel veel geld om bovenaan die lijst te komen. Je klikt dan op een advertentie, niet op de website van een winkel. Elke keer dat iemand daarop klikt, moeten ze 7 of 8 euro betalen." Die kosten rekenen ze door aan de klant. Het beste is om te kijken naar de bedrijven die lager in de zoeklijst staan, zegt Swier. "Dat zijn meestal normale bedrijven."
De tweede tip is om te checken of de slotenmaker een winkel in de buurt heeft. "Dan kan je ook altijd langs gaan als het slot niet goed gemaakt is of als je ontevreden bent over de rekening. De meeste slotenmakers die zijn aangesloten bij de NSSG hebben ook een winkel."

Maak vooraf prijsafspraak

De derde tip is om vooraf af te spreken wat het openmaken van het slot en het eventueel installeren van een nieuw slot gaat kosten, zegt Swier, die zelf een slotenwinkel in IJmuiden heeft. "Ik zeg voor dat ik kom áltijd wat de kosten zijn: 75 euro voorrijkosten, de tijd dat ik bezig ben en eventueel materiaal zoals een nieuw slot en een boor om het oude slot uit te boren."
Geld terugvragen als blijkt dat een sleutelmaker veel te veel rekent, is vrijwel kansloos, zegt Swier. "Meestal hebben oplichters alleen een telefoonnummer en dan zegt de telefonist: 'Ik zal het doorgeven' en dan hoor je er nooit meer iets van."