MARATHON ROTTERDAM

Het hart van Rik hield er mee op, nu loopt hij de City Run Rotterdam: 'Hardlopen verslavend? Ik merk er geen reet van'

Rik Schonenberg
Rik Schonenberg © Rijnmond
Als Rik Schonenberg uit Rotterdam vorig jaar op de operatietafel ligt voor een ingreep aan zijn oog, wordt hij plots benauwd. Voor hij het weet ligt hij op de spoedeisende hulp van het Erasmus MC. "Mijn hart bleek er een beetje mee op te houden." Nu traint hij voor de City Run Rotterdam.
"Ik ben niet iemand die van nature veel aan sport doet, ik kijk er liever naar", vertelt de 57-jarige Rik. Toch moet hij wel. Nadat hij vorig jaar een nieuwe hartklep krijgt is het advies dat hij bij zijn revalidatie krijgt duidelijk: blijven sporten. "Het enige dat ik kon bedenken was gewoon maar mijn hardloopschoenen aantrekken en rondjes rond de singel gaan lopen. Dan is het wel een goed idee om je af en toe voor een wedstrijd in te schrijven, dan blijf je trainen om niet voor joker te staan."
Dus schreef Rik zich in voor de City Run Rotterdam, een loop van 4,2 kilometer op de dag voor de marathon. Met finish op de Coolsingel. Maar daarvoor moet getraind worden. "Hardlopen vond ik nooit leuk, nog steeds niet. Ik hou er totaal niet van. Er moeten fijne stofjes vrijkomen waardoor het verslavend zou werken. Nou, ik merk er geen reet van."
Tekst gaat verder onder beelden van de hardlopende Rik.
Het hart van Rik hield er mee op, nu loopt hij de City Run Rotterdam: 'Hardlopen verslavend? Ik merk er geen reet van'
Rik loopt met een app, die hem precies vertelt wat hij moet doen. Zo wisselt hij in zijn Feyenoord-trainingsjack een paar minuten wandelen af met een paar minuten hardlopen. "Ik doe netjes wat die app zegt. Ondertussen ga je halfdood: is het nou nog niet afgelopen? Maar als je je verstand uitschakelt en doet wat die app zegt gaat het steeds een stukkie verder."
Opgeven is geen optie, het is een veel voorkomend motto onder hardlopers. Rik heeft er niets mee. "Mijn filosofie is: het falen zo lang mogelijk uitstellen. Ik denk constant bij mezelf: ik ga het niet redden, ik ga er mee stoppen, alleen nu nog even niet."
Tijdens het lopen denkt Rik niet dat hij gaat genieten van de City Run. Na afloop wel. En dan volgend jaar? Misschien wel de hele marathon? Rik lacht. "Ik kan het me niet voorstellen, maar wie weet. Dan moet ik het tegen die tijd wel leuk zijn gaan vinden..."