OPMERKELIJK

NS over machinist die met Oranjefans station Rotterdam Stadion voorbijreed: het blijft mensenwerk

Trein rijdt station Rotterdam Stadion voorbij tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal
Trein rijdt station Rotterdam Stadion voorbij tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal © Corrado Francke
Ze zullen beteuterd hebben gekeken, de honderden Oranjefans in die ene NS-sprinter. Niet vanwege het vertoonde spel en de schamele overwinning van het Nederlands elftal op Gibraltar. Hun trein reed voorafgaand aan de wedstrijd voorbij station Rotterdam Stadion, om pas te stoppen op station Rotterdam Zuid. "Het blijft mensenwerk", zegt een woordvoerder van de NS.
Het is even zoeken in de systemen van de NS als we een dag later bellen om te vragen wat er maandagavond mis kan zijn gegaan. Er hebben tussen 19:09 uur en 20:26 uur zes treinen een extra stop gemaakt op het treinstation bij De Kuip. Althans, dat zegt de NS-computer, waar de vele honderden ritten geregistreerd worden die de NS dagelijks rijdt. Niets aan de hand dus, zo lijkt het.
Maar we hebben toch echt de tweet van Oranjesupporter Corrado Francke, die hij maandag rond 19:35 uur verstuurde. "Honderden oranje shirts in gestapt maar de machinist vergeet te stoppen op Rotterdam Stadion. Hilarisch", twittert onze collega van RTV Dordrecht.
Een tweede, wat meer gerichte blik in het systeem laat zien dat een van de zes treinen te vroeg is aangekomen op station Rotterdam Zuid. "En dat wijst erop dat deze trein Rotterdam Stadion heeft overgeslagen", zegt de woordvoerder.
Hoe kan dat? "Het blijft mensenwerk", aldus de NS. "Het gaat om een reguliere trein die maandagavond een extra stop moest maken op Rotterdam Stadion. Dat is de machinist vergeten."
Mag een trein die een station overslaat, dan terugrijden? "Dat is helaas niet mogelijk", zegt de woordvoerder. "De dienstregeling is zo strak ingepland, op de minuut, dat dat niet kan."
De supporters hadden geluk dat het vanaf station Rotterdam Zuid een minuut of twintig lopen is naar De Kuip. Voor de Oranjesupporters die daar geen zin in hadden, was al snel een andere trein beschikbaar richting De Kuip.
Iedereen kon zo ruim voor het eerste fluitsignaal op tijd op de tribune zitten, om vervolgens Oranje te zien ploeteren tegen Gibraltar.