BEVERWAARD

Zinkgaten in de straten van Beverwaard door oude rioolbuizen en zakkende grond

In de Beverwaard ontstaat het ene na het andere sinkhole
In de Beverwaard ontstaat het ene na het andere sinkhole © Rijnmond
De bewoners van de Rotterdamse wijk Beverwaard worden er gek van: sinkholes die op de ene na de andere plek opduiken en zo de straat en stoep onbruikbaar maken. De verouderde riolering onder de wijk wordt aangewezen als boosdoener achter de gaten, maar helaas voor de bewoners is dit probleem niet zomaar opgelost. Oppassen waar je je voeten neerzet dus.
Via zijn twitterprofiel 'Beverwaardigheden' houdt RET-buschauffeur en Beverwaarder Ruud Spruit alle sinkholes van 2023 tot nu toe nauwlettend bij. De teller staat inmiddels op vijf. En volgens Ruud zijn de problemen nog lang niet opgelost. "Aan het begin van mijn straat hebben ze hetzelfde sinkhole al twee keer moeten herstellen", vertelt hij.
De problemen spelen volgens hem al zeker sinds 2020. Toen werd bij hem in de Keverborgstraat voor het eerst een gat gedicht. "Begin 2022 kwam het weer terug. Ik heb toen de aannemer gesproken en die vertelde mij dat dit hele stuk straat problemen heeft." Volgens Ruud hebben meerdere aannemers al aan hem bevestigd dat er problemen zijn. "Zij vertelden me dat het 'dweilen met de kraan open' is."
Werkzaamheden aan de riolering onder het Prattenburgplein in de Beverwaard
Werkzaamheden aan de riolering onder het Prattenburgplein in de Beverwaard © Beverwaardigheden
De gemeente erkent dat het niet goed gaat met de straten in de Beverwaard. Hoeveel sinkholes er tot nu toe zijn geïnventariseerd kunnen ze nog niet zeggen, maar wel dat het er genoeg zijn om ze als probleem te beschouwen. "Een sinkhole laten we natuurlijk niet weken liggen", zegt Auke Bullema, woordvoerder bij Stadsbeheer Rotterdam. "Op het moment dat er een is, wordt er een melding gedaan. Dan gaat er een team naartoe om het te verhelpen. Zij zorgen dat dat gat netjes gevuld wordt."

Verouderde riolering veroorzaakt sinkholes

De sinkholes worden veroorzaakt door de slechte staat waarin de Beverwaardse riolering verkeert. Michel Bunt is adviseur riolering bij de gemeente Rotterdam en constant in de weer om de honderden kilometers aan rioleringsbuizen in de stad op peil te houden. Een flinke taak.
Volgens Michel is er weinig dat zo'n aanzienlijke impact heeft op de staat van de riolering in Rotterdam als bodemverzakking. "De grond zakt in Rotterdam, en dus ook het riool. Als dat ongelijkmatig gebeurt, kunnen er scheuren in de buizen komen en lekkages ontstaan. Als die lang genoeg doorgaan, krijg je sinkholes."
Een andere factor is de hoge leeftijd van het rioleringssysteem onder de Beverwaard, dat in de jaren '80 is geïnstalleerd. Door de jaren heen is het beton aangetast door het rioolwater en de gassen die daarin ontstaan. "Die zure gassen zorgen dat het beton brosser en dunner wordt, waardoor er op sommige plaatsen gaten kunnen ontstaan", legt Michel uit.
Normaliter ligt de leeftijdsverwachting van een rioolbuis tussen de 40 en 60 jaar. Volgens Michel zijn er in Rotterdam zelfs nog stukken te vinden van 80 jaar oud. Die worden langzaamaan allemaal vervangen, maar de prioritering daarvan heeft niet alleen met de leeftijd te maken. "We willen bijvoorbeeld overal in de stad een gescheiden systeem, waarbij afvalwater en hemelwater niet gemengd worden. Het aanleggen daarvan kan ook een reden zijn om een stuk riolering te vervangen."
Een medewerker van de gemeente controleert een sinkhole
Een medewerker van de gemeente controleert een sinkhole © Beverwaardigheden

Geen levensgevaarlijke situaties

De sinkholes in de Beverwaard zijn geen metersdiepe gaten waar een persoon volledig in kan verdwijnen, maar eerder verzakkingen van de bestrating of de stoep. "Het is niet zoals de filmpjes op het internet waarbij een hele auto of zelfs een huis verzwolgen wordt. Het is dus wel vervelend, maar het zijn geen enorme gaten", zegt Bullema.
Tot nu toe zijn de gevolgen van de sinkholes binnen de Beverwaard grotendeels beperkt gebleven tot verkeershinder vanwege de werkzaamheden. Dat is niet overal het geval. Zo zakte in januari een vrouw door de stoep tijdens het uitlaten van haar hond in Rotterdam-Charlois. Dat gat ontstond naast een rioolput, maar of de riolering daar ook de oorzaak was, is niet zeker.
De problemen met de riolering zorgen wel voor dusdanig veel hinder dat de gemeente die op relatief korte termijn wil aanpakken. "De riolering hier is zo'n 40 jaar oud. Die zou dus rond 2030 vervangen worden, maar dat wordt nu wellicht een paar jaar naar voren geschoven", meldt Bullema. Een exacte startdatum van de werkzaamheden is nog niet bekend, maar wel dat die een flink tijdsbestek in beslag zullen nemen.
"In Beverwaard ligt zo'n 40 kilometer riolering. Eén team kan maximaal zo'n twee kilometer per jaar doen. Het wordt dus echt een megaopdracht", zegt Bullema. Tijdens het vervangen van de riolering wordt ook nog eens de staat van de weg daarboven gecontroleerd. "Dan heb je kans om dat te doen."