MISHANDELING

Echtpaar uit Ouddorp zou tientallen jaren hun kinderen hebben mishandeld: 'Thuis was het een hel'

Zes kinderen zouden jarenlang zijn mishanekld. (foto ter illustratie)
Zes kinderen zouden jarenlang zijn mishanekld. (foto ter illustratie) © Pixabay
Een klerenhanger, een hapjespan, een stofzuigerstang en een pantoffel. Dat was het huis-tuin-en-keukengereedschap waarmee de kinderen zouden zijn geslagen. Tientallen jaren lang. In de rechtszaal smeekten de ouders om het contact weer te herstellen, maar dat werd vanaf de publieke tribune hoofdschuddend beantwoord.
Zes van de acht kinderen uit het gezin hebben aangifte gedaan tegen hun ouders. De eerste mishandeling zou in het jaar 1992 zijn geweest. Keerpunt was toen het jongste zusje, dat nog thuis woonde, ook slachtoffer werd. De maat was vol voor de kinderen en gezamenlijk stapten zij naar de politie. "Dit moet stoppen."
Het gezin is meerdere keren verhuisd, gevolg van de functie van vader Hendrik: J.(60) die predikant is bij de Hersteld Hervormde Kerk. De pleegplaatsen van de mishandelingen zijn Elspeet, Arnemuiden, Nieuwe-Tonge en Ouddorp. In de laatste gemeente woont het echtpaar nu.
De zwaarste verdenking is het langdurig onder water houden van het hoofd van een van de kinderen. Dinsdag wordt tijdens een inleidende zitting in Rotterdam nog niet uitgebreid ingegaan op de mishandelingen. De spanning in de zaal is voelbaar, waar zowel de beide verdachten als de zes kinderen die aangifte hebben gedaan, aanwezig zijn. En dan neemt Hendrik J. plotseling het woord.

Nachtmerrie

Net als zijn vrouw is hij geheel in het zwart gekleed. Uit zijn binnenzak haalt hij een brief die hij aan de kinderen wil voorlezen. "Met pijn in het hart hebben we van jullie aanklacht vernomen. De afgelopen drie jaar waren heel verdrietig, het was een nachtmerrie voor ons. We willen graag het contact herstellen. Wat denken jullie: zouden we misschien om de tafel kunnen gaan zitten onder professionele begeleiding?"
Het echtpaar stelt mediation voor, waardoor de strafzaak op de lange baan wordt geschoven. De vader sluit af met: "Beste allen. Ik zou nog veel meer kunnen zeggen. We missen jullie, je liefhebbende vader en moeder." Voor ieder kind is een persoonlijke brief geschreven. Het stapeltje, met daarop handgeschreven de naam, wordt aan slachtofferadvocaat Nelleke Stolk overhandigd.
De officier van justitie zegt in een reactie dat van uitstel van de rechtszaak geen sprake kan zijn. "De kinderen zijn volwassen, zij kunnen nu zelf bepalen hoe hun leven verder gaat. Als je toch ziet wat er jarenlang is gebeurd. Degenen die je het meest vertrouwde, die jou zouden moeten beschermen, die waren er niet. Thuis was het afschuwelijk. Thuis voelde het als een hel."

Verhaal vader 'onthutsend'

Aan de kinderen in de zaal is ook af te lezen dat zij niets voelen voor een ronde tafelgesprek. Niels Dekker is woordvoerder namens de familie en staat de slachtoffers bij. "Zij vonden het optreden van hun vader onthutsend. Één kind heeft al elf jaar geen contact meer met zijn ouders en dan zouden ze nu ineens willen praten?"
De kinderen ervoeren het als een 'extra klap in het gezicht' dat hun vader het over zijn nachtmerrie had. Dekker: "Er hebben hier zes mensen in een nachtmerrie geleefd en dat zijn de kinderen." Hij benadrukt dat het een moeilijke stap is geweest om naar de politie te gaan. "Het is zwaar om aangifte tegen je ouders te doen en zeker binnen deze gemeenschap." Hij doelt op de religieuze gemeente waarbinnen vader als dominee een zekere status heeft.
Namens de verdachten zegt advocaat Delgado dat hij zich niet herkent in het sombere beeld dat in de rechtszaal is geschetst van het gezin. "Het lijkt wel of de kinderen zijn gemarteld. Het zijn ook liefdevolle ouders geweest en ze hebben met zijn allen ook goede tijden beleefd." Hendrik J. beaamt dat: "Niemand krijgt een 10 voor de opvoeding. Pas achteraf weet je vaak wat je anders had kunnen doen."
Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Hendrik J. en zijn 58-jarige echtgenote blijven in ieder geval op vrije voeten.