EXCELSIOR

El Yaakoubi is aanvoerdersband bij Excelsior kwijt na incident met OneLove-spandoek

Redouan El Yaakoubi droeg tegen SC Cambuur bij Excelsior niet de OneLove-aanvoerdersband
Redouan El Yaakoubi droeg tegen SC Cambuur bij Excelsior niet de OneLove-aanvoerdersband © Orange Pictures - Henk Jan Dijks
Redouan El Yaakoubi is niet langer de aanvoerder van Excelsior. De verdediger weigerde anderhalve week geleden voor het thuisduel met Cambuur, samen met ploeggenoot Marouan Azarkan, te poseren bij een OneLove-spandoek tegen racisme en discriminatie.
Net als eerder dit seizoen weigerde El Yaakoubi tegen Cambuur al de OneLove-aanvoerdersband te dragen. De verdediger gaf eerder al aan zich niet comfortabel te voelen bij de OneLove-campagne. In plaats daarvan droeg hij een andere aangepaste band. Toen alle spelers van Excelsior en Cambuur vlak voor de aftrap poseerden achter een spandoek, namen El Yaakoubi en Azarkan bewust afstand. Daarover ontstond veel discussie.
"Een discussie die haaks staat op alle uitgangspunten en kernwaarden die wij als club hanteren en hoog in het vaandel hebben staan", reageert Excelsior nu. "Hierbij zullen en willen we nooit iemand uitsluiten. Niet op basis van huidskleur, afkomst, geloof, niet op seksuele voorkeur."
"Maar ook zullen wij niemand uitsluiten op basis van een eigen mening. Noch Excelsior Rotterdam, noch Redouan El Yaakoubi discrimineert of distantieert zich van welke bevolkingsgroep dan ook. Dat dit beeld ontstaan is betreuren we ten zeerste, iets wat we overigens ook zeker onszelf kwalijk nemen."
"Daarom hebben we in het belang van de club, de speler en sportieve doelstelling die we samen hebben, gezamenlijk besloten de aanvoerdersband elders binnen het team te beleggen. Zodat zowel club als speler zich vrij en comfortabel voelt in de rol die beiden hebben in de maatschappij. Deze keuze doet niks af aan de belangrijke rol die Redouan als persoon, mens en professional vervult binnen de kleedkamer en op het veld. Deze staat op geen enkele manier ter discussie."
De nieuwe aanvoerder van Excelsior wordt later deze week bekend gemaakt.
Het OneLove-spandoek
Het OneLove-spandoek © Orange Pictures - Henk Jan Dijks