LANSINGERLAND

Van bloemzaadje tot Vaticaanstad: deze Berkelse bloemist verzorgt de bloemenzee voor de paus

Bloemist Piet van der Burg schudt de paus de hand. Rechts de bloemenzee op het Vaticaanplein
Bloemist Piet van der Burg schudt de paus de hand. Rechts de bloemenzee op het Vaticaanplein © Piet van der Burg via RTV Lansingerland
Miljoenen televisiekijkers over de hele wereld kijken jaarlijks naar de paasviering in Vaticaanstad en zijn getuige van het uitspreken van de paaszegen door de paus, te midden van een bloemenzee. Nederland, en in het bijzonder de Berkelse bloemist Piet van der Burg, levert de bloemen voor de paaszegen in Vaticaanstad. Maar hoe komt hij eigenlijk aan deze eretaak? RTV Lansingerland volgt de bloemist in aanloop naar en ín het Vaticaan in de serie 'Bedankt voor de bloemen!'.
Al meer dan dertig jaar verzorgt Nederland de bloemen voor de paus met Pasen. De bloemen worden geschonken aan het Vaticaan door de Nederlandse sierteeltsector, maar door de coronapandemie leek daar een einde aan te komen. In 2020 en 2021 werd het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad helemaal niet aangekleed met bloemen.
Voormalig hoofdarrangeur, Paul Deckers, kwam begin 2022 met een vervelende boodschap: "Covid heeft de nieuwe sponsoren helaas doen besluiten om af te zien van de eerder toegezegde sponsoring van het project. Hierdoor heb ik moeten besluiten om een punt te zetten achter de traditie om het Sint-Pietersplein op te fleuren. Ik vind dit heel erg sneu". Daarmee leek er een einde te komen aan een trotse gewoonte. Maar gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden…
De paaszegen in 2022
De paaszegen in 2022 © Piet van der Burg via RTV Lansingerland

De reddende engel: Piet van der Burg

Toen Deckers vorig jaar de handdoek in de ring gooide, kwam de 77-jarige Piet van der Burg uit Berkel en Rodenrijs in beeld. Hij werd benaderd door de Friezenkerk; het instituut dat door het Vaticaan is aangesteld als officiële opdrachtgever voor het leveren van de bloemen. Toen zij hem vroegen om de Nederlandse traditie voort te zetten twijfelde hij geen moment: "Het is een geste aan de paus van Nederland, onze bloemen mogen niet ontbreken", zegt Piet daarover.
Piet groeide op in een rooms-katholiek gezin en is van kleins af aan betrokken geweest in de bloemenzaak van zijn ouders. Hij vond de bloemwereld zo interessant, dat hij vastbesloten was om er zijn werk van te maken. Eerst doorliep Piet de opleiding bloemsierkunst, om daar al snel de meesteropleiding aan toe te voegen. Het was de start van een rijke carrière. Zo werd Piet in 1980 Europees kampioen bloemsierkunst, verzorgde hij de aankleding van het huwelijk van koning Willem-Alexander en Maxima en was hij gastdocent en jurylid in landen als Duitsland, Frankrijk, Taiwan en Japan.
Piet van der Burg in zijn jongere jaren
Piet van der Burg in zijn jongere jaren © Piet van der Burg via RTV Lansingerland
En dus nam Piet de taak van hoofdarrangeur met trots op zich. Met succes, want al snel werd duidelijk dat de sponsoren zich weer aanmelden. Met dank aan Piet zag het Sint-Pietersplein er in 2022 weer als vanouds uit: aangekleed met Nederlandse bloemen. Een staaltje vakmanschap dat dit jaar opnieuw van hem gevraagd wordt.

Het project

De voorbereidingen in aanloop naar Pasen beginnen voor Piet al in oktober. In het najaar houdt hij zich hoofdzakelijk bezig met het bezoeken van sponsoren. Alle bloemen die naar Vaticaanstad gaan, zijn een gift voor de paus, geschonken door de Nederlandse sierteeltsector. De bloemenzee op het Sint-Pietersplein is dan ook echt een Nederlands stukje trots. Voor Piet is het in die eerste maanden van belang om te inventariseren welke sponsoren er dit jaar weer meedoen.
De paasviering vormt jaarlijks het decor voor Nederlandse kwekers en handelaren in bloem(bollen), planten en bomen om hun unieke producten aan de wereld te laten zien. En dus sponsoren kwekers van onder meer de chrysant, narcis, celosia en anthurium met alle liefde hun product. "Onze chrysanten staan dan op een plek waar miljoenen mensen naar kijken, dat is win-win. Het maakt ons ongelofelijk trots om die bloemen straks op het plein te zien staan", zegt Dennis Immerzeel van kwekerij Zentoo. "Het is al mooi om een bloemwinkel in te stappen en je eigen bloem te zien. Om onze anthuriums straks bij de paus te zien staan, is natuurlijk de ultieme trots", zegt Jens Kool van Bouman Anthuriums.
De bloemenzee in 2022 op het Vaticaanplein
De bloemenzee in 2022 op het Vaticaanplein © Piet van der Burg via RTV Lansingerland

Ontwerp

Zodra duidelijk is welke bloemen er gesponsord worden kan Piet beginnen met de ontwerptekening. Op een plattegrond van het Sint-Pietersplein wordt iedere bloem zorgvuldig ingetekend, zodat met Pasen precies duidelijk is welke bloemen waar moeten worden neergezet. Ieder jaar staat er een andere bloem centraal, dit jaar is dat de roos.
“Op het Sint-Pietersplein komt een altaar, waar de paus zijn mis doet. Rond die plek zullen dit jaar duizenden rozen worden geplaatst, dat gaat een fantastisch gezicht geven. Alle andere bloemen verwerken wij in grote objecten, zoals bloemstukken. Deze worden op verschillende plekken op het plein gepositioneerd. Traditioneel plaatsen wij op de trappen 'Tete a Tete', dat zijn narcissen. Dit geeft een bijzonder mooi plaatje, je ziet de bloemen daar als het ware omhoog klimmen”.
De bloemenzee in 2022
De bloemenzee in 2022 © Piet van der Burg via RTV Lansingerland
Op de donderdag voor Pasen vliegt een door Piet samengesteld team van mensen naar Vaticaanstad, om het plein aan te kleden zoals vooraf geschetst op de ontwerptekening. Die werkzaamheden duren 2 à 3 dagen.
Het Sint-Pietersplein kent twee uitwaaierende trappen, die naar het altaar lopen. Deze trappen worden tijdens Pasen volgezet met zogeheten Tete a Tete-narcissen. Het plaatsen van die bloemen mondt traditioneel uit in een race. Het team mensen dat Piet helpt met de aankleding van het plein wordt, nadat de rest van het plein versierd is, verdeeld in twee groepen. Beide groepen krijgen de taak om hun trap zo snel mogelijk aan te kleden met de bloemen. Een traditie die jaarlijks veel plezier geeft.
De narcissen in 2022
De narcissen in 2022 © Piet van der Burg via RTV Lansingerland

Bedankt voor de bloemen

In het verleden sprak de paus publiekelijk een dankwoord uit, gericht aan Nederland. Het zinnetje “bedankt voor de bloemen” is algemeen bekend. De huidige paus heeft zijn dankbaarheid niet publiekelijk getoond, maar achter de schermen is dit wel degelijk gebeurd.
Na afloop van de Paaszegen van 2022 zijn Piet en zijn team op audiëntie geweest bij de Paus. Nadat iedereen uit Piet zijn team een handdruk van de paus had ontvangen kreeg hij zelf de mogelijkheid om enkele woorden met de paus te wisselen. In vloeiend Italiaans vertelde Piet de paus: “alstublieft, de bloemen zijn voor u”. In reactie op Piet zijn woorden pakte de paus zijn handen vast. “Dan ga je door de grond”, zegt een zichtbaar geëmotioneerde Piet hierover. "Ik weet niet precies hoe ik het moet uitleggen, maar dat is een heel bijzonder moment. Er gaat dan iets door je heen wat heel erg warm is."
Piet en de paus
Piet en de paus © Piet van der Burg via RTV Lansingerland

Gezondheid

Of de gezondheid van de paus, die nog geen twee weken voor Pasen is opgenomen in het ziekenhuis, gevolgen heeft voor de paaszegen? Dat weet Piet niet. "Ik heb begrepen dat hij een luchtweginfectie heeft. In principe zou hij er dus met een dag of vijf weer moeten staan." Als de gezondheid van de paus dusdanig slecht is dat hij de paaszegen zelf niet kan doen, vermoed Piet dat een kardinaal dit overneemt. "Er is al ontzettend veel voorbereiding verricht, de plechtigheid cancelen is eigenlijk geen optie. Op dit moment heb ik ook geen enkel bericht ontvangen over het eventueel afblazen van de mis."
De serie 'Bedankt voor de bloemen!' volgt Piet tijdens zijn reis van bloemzaadje tot Vaticaanstad. Aflevering 1 en 2 van deze serie zijn op zaterdag 8 april om 17:30 uur te zien op TV Rijnmond en inmiddels al te bekijken bij RTV Lansingerland.