PRIVACY

Contactgegevens van honderdduizenden mensen mogelijk in verkeerde handen na gehackte enquêtesoftware

Archieffoto
Archieffoto © Onbekend
Een Rotterdams bureau dat voor andere bedrijven en organisaties onderzoek doet naar de klanttevredenheid, heeft 14 opdrachtgevers moeten laten weten dat de contactgevens van hun klanten zijn gelekt. Een van die opdrachtgevers is de NS. Die heeft 780 duizend klanten een bericht gestuurd over het datalek. Volgens Blauw hebben onbevoegden ingebroken in het systeem en klantgegevens illegaal gedownload.
Bedrijven die willen weten hoe hun tevreden hun klanten zijn over een product of een dienst, kunnen daarvoor een speciaal marktonderzoekbureau inschakelen. Zo'n bureau is Blauw in Rotterdam. Dat bedrijf gebruikt voor marktonderzoeken onder meer enquêtes. Daar heeft Blauw een computerprogramma voor van weer een ander bedrijf. In die software voor enquêtes staan de contactgegevens van iedereen die de enquête moet krijgen, en de gegeven antwoorden als iemand de enquête invult. Door een lek in de enquêtesoftware zijn mogelijk de contactgegevens van honderdduizenden mensen gestolen.

14 opdrachtgevers

Blauw heeft veel opdrachtgevers. Bekende merken, gemeenten, banken, winkelketens, energieleveranciers, scholen, allemaal hopen ze met hulp van Blauw meer te weten komen over hun klanten. Klantgegevens van veertien van die opdrachtgevers van Blauw zijn mogelijk gestolen. Het gaat dan vooral om contactinformatie als namen, emailadressen en telefoonnummers.
Om welke veertien opdrachtgevers het gaat, wil marktonderzoekbureau Blauw niet zeggen. Het is aan die opdrachtgevers zelf om het bekend te maken of hun klanten te informeren. De NS heeft dat gedaan en noemt het getal van 780 duizend klanten. Volgens Blauw is de NS wel een van de grotere opdrachtgevers. Tussen de veertien opdrachtgevers zitten ook kleinere bedrijven met enkele honderden klanten.

Onderzoek

Hoeveel klantgegevens er alles bij elkaar opgeteld in verkeerde handen zijn gevallen, wil Blauw ook niet zeggen. De leverancier van de enquêtesoftware heeft kunnen zien dat er gegevens zijn gestolen, maar weet nog niet precies welke gegevens. Dat wordt nu onderzocht.
Het zijn in ieder geval geen financiële gegevens of wachtwoorden, maar kwaadwillende mensen kunnen met de gegevens bijvoorbeeld wel gevaarlijke nepberichten sturen.
Marktonderzoeksbureau Blauw heeft meteen maatregelen genomen om het datalek te dichten. Ook is er melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl